Υπάρχουν μερικά ανεξήγητα ερωτήματα στο σύμπαν μας, στα οποία πολλές φορές δε δίνουμε τη σημασία που τους αξίζει. Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες; Τι υπάρχει πάνω στον δίσκο της Φαιστού; Γιατί δε μπορούμε να φτερνιστούμε με ανοιχτά μάτια; Και - κυρίως - γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά στις 25 Μαρτίου;

Μπορεί τα βραβεία Νόμπελ ακόμα να την αγνοούν, αλλά η επιστημονική ομάδα του efood για μία ακόμα φορά μελέτησε, επιδόθηκε σε ατελείωτα πειράματα και τελικά βρήκε τη λύση σε ένα από αυτά τα ερωτήματα.

Όχι, δεν συναντηθήκαμε με εξωγήινους. Η έρευνα μας επικεντρώθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε καλύτερο - το φαγητό. Και συγκεκριμένα στο παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, τον τηγανητό μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά.

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, όσοι νηστεύουν, τους δίνεται δύο φορές η ευκαιρία να σπάσουν τη νηστεία στο ψάρι, το λάδι και το κρασί. Η πρώτη αφορά την Κυριακή των Βαΐων, ενώ η δεύτερη, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλαδή την 25η Μαρτίου. Γιατί όμως όλοι επιλέγουν μπακαλιάρο και όχι κάποιο άλλο ψάρι;

Οι λόγοι είναι καθαρά πρακτικοί. Στα παλιότερα χρόνια, οι κάτοικοι των νησιών και των παραθαλάσσιων περιοχών είχαν την ευκολία να απολαύσουν όποιο ψάρι ήθελαν τη συγκεκριμένη μέρα. Όσοι έμεναν όμως στα ορεινά και σε ηπειρωτικές περιοχές δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα ψάρια.

Ο παστός μπακαλιάρος ήταν εύκολο να μεταφερθεί και να συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε και μία φθηνή επιλογή. Σιγά σιγά, όσοι δε μπορούσαν να αγοράσουν φρέσκα ψάρια άρχισαν να υιοθετούν αυτή την τακτική, ενώ στη συνέχεια το έθιμο εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Όσο για τη σκορδαλιά; Το σκόρδο θεωρείται ένα από τα βασικά συστατικά της ελληνικής κουζίνας, όλα τα υλικά της επιτρέπονται τη συγκεκριμένη μέρα και πάει εξαιρετικά με τον μπακαλιάρο. Απλά πράγματα.

Τώρα που τα έμαθες όλα αυτά και μπορείς να το παίζεις έξυπνος, μήπως να μπεις στο efood και να παραγγείλεις μία μερίδα μπακαλιάρο σκορδαλιά;