Και τώρα που έμαθες να φτιάχνεις την σωστή cacio e pepe (αν ακόμα δεν το έχεις δοκιμάσει, σταμάτα ό,τι κάνεις και τρέχα στην κουζίνα σου, θα σου πάρει κυριολεκτικά 5 λεπτά), έφτασε η στιγμή να γίνεις μάστερ στην ιταλική κουζίνα φτιάχνοντας το απόλυτο ορεκτικό: την αφράτη focaccia.

Τι εννοείς "τι είναι η focaccia"; Η focaccia είναι ό,τι καλύτερο έχει σκεφθεί ο ανθρώπινος νους: λαδένιο ψωμάκι με ντοματίνια και δεντρολίβανο. Το ιδανικό συνοδευτικό για κάθε γεύμα, το ψαγμένο αρτοσκεύασμα για τους απανταχού μερακλήδες, το τέλειο τσίμπι-τσίμπι για όλες τις ώρες. Και το efood με τον Μάνο Σαρρή θα σου μάθουν πώς να φτιάξεις αυτό το αριστούργημα σε λίγα λεπτά!

Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να μπεις στο efood market για να παραγγείλεις τα υλικά και να ακολουθήσεις τα βήματα που θα βρεις παρακάτω. Α, και καλές μάσες!

Υλικά

250 γρ. ντοματίνια
250 γρ. αλεύρι σκληρό
150 γρ. αλεύρι κίτρινο
300 ml νερό χλιαρό
5 γρ. μαγιά
5 γρ. αλάτι
5 γρ. ζάχαρη
45 ml ελαιόλαδο
1/2 μάτσο δεντρολίβανο

Εκτέλεση

  • Σε ένα δοχείο, διαλύουμε την μαγιά στο νερό μαζί με τη ζάχαρη (μην ρίξεις καταλάθος το μυστικό συστατικό Χ, γιατί τότε θα φτιάξεις τα Powerpuff Girls, όχι focaccia) και περιμένουμε για 10 λεπτά.
  • Σε ένα κάδο μίξερ με το εξάρτημα για το ψωμί ανακατεύουμε τα άλευρα μαζί με το μείγμα του νερού, της ζάχαρης και της μαγιάς. Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 15 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για αλλά 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε ένα μπολ.
  • Στη συνέχεια, απλώνουμε σε ένα ταψί λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το μείγμα του ψωμιού. Το απλώνουμε σε όλο το ταψί και περιμένουμε να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα.
  • Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα απλώνουμε πάνω στην φοκάτσια . Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο έξτρα λάδι.
  • Ψήνουμε στο φούρνο, στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.Περιμένουμε να κρυώσει για 1 ώρα πριν κόψουμε!

Και τώρα που έμαθες και τη focaccia, μήπως έφτασε η στιγμή να τεστάρεις τα μαγειρικά skills σου και με τις υπόλοιπες super (γρήγορες) συνταγές του Μάνου Σαρρή; Ιδέες δίνουμε!