Ας ξεκινήσουμε με ένα fun fact: ήξερες ότι κάθε φορά που μιλάμε για κρέας, μιλάμε για τους μύες των ζώων; BOOM!

Σίγουρα είσαι άνθρωπος με μαγειρικό μεράκι για να βρίσκεσαι σε αυτό εδώ το άρθρο μαζί μας, κάτι το οποίο μας κάνει εξαιρετικά χαρούμενους. Είμαστε σίγουροι πως έχεις μπει στο efood, έχεις επιλέξει Τοπικά Καταστήματα, έχεις βρει κρεοπωλεία και έχεις παραγγείλει όλες τις κοπές που χρειάζεσαι, είτε για το barbecue, είτε για ένα ωραίο κοκκινιστό.

Και εκεί που κοιτάς την παραγγελία, συνειδητοποιείς ότι δεν ξέρεις πως θα μαγειρέψεις σωστά το κρέας που παρήγγειλες. Έι, μην ανησυχείς. Είσαι μαζί μας τώρα και εμείς θα σου μιλήσουμε για τις δημοφιλέστερες κοπές μοσχαριού και χοιρινού και τον τρόπο μαγειρέματός τους.

Γενική γνώση για αρχή:
Ένα κομμάτι κρέας με κόκαλο, είναι πιο νόστιμο από ένα χωρίς.

Πάμε.

Χοιρινό

Λαιμός - πασίγνωστος, αγαπημένος και φίλος με τα κάρβουνα, αλλά και τον φούρνο, πάντα ικανός να χορτάσει ολόκληρη την φαμίλια ή την παρέα.

Σπαλομπριζόλα -  Σε κάρβουνο, τηγάνι, φούρνο, ζήσε τη ζωή σου και βάλε τις σπαλομπριζολίτσες να μαγειρευτούν, όπου αγαπάς.

Μπούτι & κότσι - μπορεί να μιλάμε και για το πιο πολυδιάστατο κομμάτι του χοιρινού. Κάνε κιμά από το μπούτι, τηγάνισε ένα σνίτσελ ή μαγείρεψέ το κότσι στην κατσαρόλα με τις ώρες. Και στείλε μηνυματάκι μετά, κρίμα να χανόμαστε σε τέτοια τραπέζια… 😇

Μοσχάρι

Σβέρκος - ένα αρκετά λιπαρό κομμάτι, γνωστό και ως ο βασιλιάς της σούπας, όπως θα μπορούσε να λέει και γνωστό ελληνικό, ροκ τραγούδι.

Ποντίκι - μην αγχώνεσαι, δεν δαγκάνει. Πρόκειται για το μπροστινό μούσκουλο του μοσχαριού και είναι ό,τι πρέπει για βραστό ή ψητό.

Rib eye - από τον 7ο έως και τον 13ο σπόνδυλο του μοσχαριού, παίρνουμε το rib eye. Δηλαδή, rib eye γίνεται αφού καθαριστεί από το κόκαλό της, και μετά από αυτή τη διαδικασία είναι έτοιμο για κάρβουνο ή τηγάνι.

Νουά ή ουρά - πρόκειται για την ουρά του ζώου και για κομμάτι άπαχο. Κάνε το ψητό στην κατσαρόλα ή λεμονάτο και, απαπαπα, μας τρέχουν ήδη τα σάλια.

Ταλιάτα - εδώ μιλάμε για μια πιο γκουρμέ κοπή της γνωστής σπαλομπριζόλας. Λεπτοκομμένα μπριζολάκια χωρίς κόκκαλο, περιμένουν το κάρβουνο ή το τηγάνι για να ολοκληρώσουν τον σκοπό τους: να γεμίσουν τα σαγόνια μας με γεύση.

Εμείς πεινάμε τώρα ή κάνει πείνα; Όπως και να έχει, έχεις την γνώση στα χέρια σου και είσαι σε πλήρη ετοιμότητα πια, για να μαγειρέψεις ό,τι κομμάτι κρέας σου δώσει ο χασάπης.

Και μην ξεχνάς, για κρεοπωλείο στην πόρτα σου σε λίγα λεπτά, τα Τοπικά Καταστήματα έχουν όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι!