Θα ρωτούσαμε αν σου αρέσει το φαγητό, αλλά αφού είσαι ήδη στο blog του efood, η απάντηση μοιάζει αυτονόητη. Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν, είναι αν σου αρέσει το διάστημα. Ναι, είναι λίγο άκυρη η ερώτηση, αλλά πριν βιαστείς να απαντήσεις, δώσε μας ένα λεπτό να σου εξηγήσουμε - παίζεται μισό εκατομμύριο στο τραπέζι!

Πριν από μερικές ημέρες, η NASA ανακοίνωσε την έναρξη του "The Deep Space Food Challenge". Μπορεί η ονομασία να θυμίζει κάποιο χορευτικό στο Tik Tok, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν επιστημονικό διαγωνισμό με σημαντικό στόχο κι ακόμα πιο σημαντικό έπαθλο.

Ποιος είναι όμως ακριβώς αυτός ο στόχος; Μα να στείλουμε φρέσκο φαγητό στο διάστημα φυσικά!

Σύμφωνα με το σύγγραμμα "Space Food for Thought: Challenges and Considerations for Food and Nutrition on Exploration Missions", τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά μπορούν να προσφέρουν σημαντικά ψυχολογικά οφέλη, τα οποία είναι απαραίτητα στα πληρώματα των διαστημικών αποστολών. Κι αν τώρα αυτό το πρόβλημα  μοιάζει αδιάφορο, φαντάσου τη σημασία του όταν σε λίγα χρόνια από τώρα το Γη - Άρης θα το έχουμε κάνει Παγκράτι - Κυψέλη.

Οι επιστήμονες της NASA δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν κάποιον τρόπο ώστε να προμηθεύουν τις διαστημικές αποστολές με φρέσκα τρόφιμα, οπότε αποφάσισαν να προσφέρουν το ποσό των 500.000€ σε όποιον μπορέσει να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αν είσαι λοιπόν foodie, έχεις δει το Interstellar καμιά εικοσαριά φορές και ψήνεσαι να πετάξεις μία ιδέα και να μην ξαναδουλέψεις ποτέ στη ζωή σου, μπορείς να κάνεις την αίτηση σου έως και τις 28 Μαΐου. Το έπαθλο για τις 20 ιδέες που θα περάσουν τον πρώτο γύρο είναι 25.000€, ενώ ο δεύτερος γύρος είναι και ο γύρος του τελικού επάθλου.

Εμείς απλά να σε ενημερώσουμε πώς αν καταφέρεις να κερδίσεις, παίζει να κερδίσεις και κανένα Νόμπελ Φυσικής, να πάρεις και το εκατομμύριο από εκεί και στο τέλος να μπεις σε καμία λίστα Forbes επειδή βρήκες πώς να στείλουμε σπανακόρυζο στο διάστημα.