Σε πιάνει κι εσένα αυτό που όταν έχεις κάτι σημαντικό να κάνεις, ξαφνικά θυμάσαι πως πρέπει να τακτοποιήσεις τα πάντα μέσα στο σπίτι, αλλιώς δε θα γίνει σωστά;

Ξεκινάς συνήθως από το γραφείο, συνεχίζεις με την ντουλάπα, κι ενώ η παρουσίαση περιμένει καρτερικά στο PC σου, εσύ ψάχνεις τι άλλο μπορείς να συγυρίσεις. Αφού ξεκίνησες λοιπόν γενική, μήπως να δοκιμάσεις να οργανώσεις και το ψυγείο σου για να νιώσεις επιτέλους αυτή τη σπίθα χαράς (η πιο κοντινή μετάφραση στο αγαπημένο sparks joy της Marie Kondo).

Η Marie Kondo, συγγραφέας και παρουσιάστρια που ειδικεύεται στην οργάνωση εσωτερικών χώρων, έχει βρει τον τρόπο για να οργανώνεις τέλεια το ψυγείο σου. Εμείς απλά σου φτιάξαμε ένα πλάνο με μερικά απλά βήματα και περιμένουμε τις εντυπώσεις σου. Ξεκινάμε;

Βήμα 1ο: Η γενική

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Άδειασε τα πάντα πάνω στο τραπέζι και καθάρισε όλο το εσωτερικό του ψυγείου. Ένα πεντακάθαρο ψυγείο, όπως και να το κάνουμε, σε προκαλεί να το κρατάς τακτοποιημένο.

Βήμα 2ο: Οργάνωσε μία ημέρα ξεκαθαρίσματος

Πώς περιμένεις να έχεις ένα τακτοποιημένο ψυγείο, αν δεν κάνεις έναν έλεγχο μια στο τόσο; Μέσα στις δουλειές του σπιτιού, πρόσθεσε και μία φορά την εβδομάδα ένα γρήγορο check στο ψυγείο. Βρες τρόπους να χρησιμοποιήσεις τα leftovers (ένα σάντουιτς με κεφτεδάκια είναι πάντα μία καλή ιδέα), δες ποια φαγητά λήγουν άμεσα και αξιοποίησε τα πάντα πριν χαλάσουν!

Βήμα 3ο: Ξεκίνα την ανακύκλωση

Σε κάθε ψυγείο μπορείς να βρεις αμέτρητα πλαστικά μπουκάλια με νερό που ξαναχρησιμοποιούμε. Άσε που ανάμεσα σε αυτά τα μπουκάλια, κρύβεται πάντα και λίγο τσίπουρο που περιμένει να εμφανιστεί εκείνη τη μέρα που θα διψάς τόσο πολύ που δεν αντιλαμβάνεσαι καν τις πρώτες 10 γουλιές. Δεν υπάρχει κανένας λόγο να χρησιμοποιείς ξανά συσκευασίες. Ξεκίνα να χρησιμοποιείς γυάλινα μπουκάλια και δοχεία, ενώ είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να ξεκινήσεις να ανακυκλώνεις όσες συσκευασίες μπορείς!

Βήμα 4ο: Μείωσε το ρίσκο των ατυχημάτων

Αν υπήρχε μία νοητή πυραμίδα με όλα τα φαγητά που απειλούν να λερώσουν το ψυγείο σου σε μία άσχετη στιγμή της ημέρας, πράγματα όπως το γάλα, ο χυμός ή κάποιο τυρί βρίσκονται σίγουρα στην κορυφή αυτής της πυραμίδας. Βρες όλα αυτά τα φαγητά που μπορεί κάποια στιγμή να σε βάλουν σε μπελάδες και μετακίνησέ τα σε χαμηλότερο ράφι, ώστε ακόμα και στην περίπτωση που συμβεί κάτι, θα έρθεις αντιμέτωπος με μία αρκετά μικρότερη ζημιά.

Βήμα 5ο: Οργάνωσε τα ράφια σου

Κι ερχόμαστε στο μεγάλο δίλημμα: Εσύ ποιος τύπος είσαι; Αυτός που χωρίζει το φαγητό βάσει του είδους (π.χ. τα φρούτα στο δεύτερο ράφι, τα αναψυκτικά στο τρίτο) ή της χρησιμότητας (π.χ. όλα τα υλικά για τοστ σε ένα ράφι); Η απάντηση "κανένας" δε γίνεται δεκτή! Αποφάσισε τι σε βολεύει καλύτερα και ξεκίνα το διαίρει και βασίλευε!

Βήμα 6ο: Κι όλο η θερμοκρασία του ψυγείου να ανεβαίνει

Αυτό ισχύει μόνο αν είσαι η Βανδή ή ο Λεμπέσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η θερμοκρασία του ψυγείου σου πρέπει να είναι σταθερή και κοντά στους 2 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία που αγγίζουν δηλαδή κάποια memes του efood.

Βήμα 7ο: Μερικές φορές μετράει και το εξώφυλλο

Δε γίνεται το εσωτερικό του ψυγείου να θυμίζει όνειρο του Σέλντον Κούπερ και στην πόρτα του να έχεις λογαριασμούς νερού από το 2004 και εκείνο το σημείωμα από τον πρώην σου. Όπως και στο πρώτο βήμα, κατέβασέ τα όλα, κάνε ένα καλό καθάρισμα και κράτα τα απολύτως απαραίτητα.

Τελείωσες; Επιτέλους! Πώς νιώθεις τώρα; Νιώθεις αυτή τη μικρή σπίθα χαράς; Τέλεια, γιατί υπάρχει κι αυτή η παρουσίαση που έχεις αφήσει στη μέση. Μη στεναχωριέσαι, μπες στο efood, παράγγειλε κρέπα ή όποιο άλλο γλυκό σου αρέσει και θα δεις που όλα θα γίνουν πιο εύκολα!