10 φαγητά με ονόματα ανθρώπων
Μετά την αποκάλυψη της - τουλάχιστον συγκλονιστικής - ιστορίας πίσω από τον μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά, η επιστημονική ομάδα του efood αποφάσισε να μείνει ακόμα λίγο καιρό μακριά από τα διάσημα πειράματά της και να βυθιστεί ακόμα πιο βαθιά στα μυστικά της φαγητοϊστορίας.
Αυτή τη φορά είπαμε να κάνουμε διεθνή καριέρα και να μελετήσουμε ένα πραγματικό μυστήριο! Όχι, δε θα απαντήσουμε στο ερώτημα του πώς συνδυάστηκε η pizza με τον ανανά. Ούτε εμείς δεν το γνωρίζουμε αυτό. Βρήκαμε όμως 10 πασίγνωστα φαγητά απ' όλον τον κόσμο με ανθρώπινα ονόματα κι ανακαλύψαμε ποιοι είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από τα ονόματα. Ξεκίνα να κρατάς σημειώσεις, αυτό το κεφάλαιο είναι σος!
Σάντουιτς
Ο πιο πιστός σου σύντροφος σε κάθε χανγκόβερ οφείλει το όνομά του στον τέταρτο δούκα του Σάντουιτς, John Montagu. Ο δούκας συνήθιζε να συμμετέχει για ώρες σε παιχνίδια με χαρτιά, τα οποία δεν ήθελε να διακόπτει για καμία δραστηριότητα. Έτσι, ζήτησε από έναν υπηρέτη να του φέρει κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες από ψωμί, ώστε να μπορεί να τρώει ενώ παίζει. Αν του πήγε γούρι δεν το ξέρουμε, αλλά τουλάχιστον έμεινε στην ιστορία.
Πίτσα Μαργαρίτα
Μπορεί να είναι αντικειμενικά η πιο φλώρικη pizza, αλλά μη ξεχνάμε ότι ήταν η πρώτη pizza, οπότε τόσο σε αυτή όσο και στο δημιουργό της οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Επίσης, να πούμε κι ένα ευχαριστώ στη βασίλισσα Μαργαρίτα, που το 1889 χάρισε το όνομα της σε ένα νέο πιάτο που έφερε πάνω υλικά με χρώματα που θύμιζαν την Ιταλική σημαία. Γκράτσιε!
Μοσχαρίσιο καρπάτσιο
Το τέλειο παράδειγμα για να κατανοήσεις το πώς λειτουργεί ένας συνειρμός. Μία κόμισσα, επισκεπτόμενη ένα κατάστημα στη Βενετία, ζήτησε ένα πιάτο με ωμό κρέας, ύστερα από πρόταση του γιατρού της. Οι chef δημιούργησαν ένα πιάτο με ωμό μοσχάρι και κάποια λαχανικά ως βάση. Επειδή όμως, το άψητο μοσχάρι φαινόταν αρκετά κόκκινο σε σχέση με αυτό που είχαν συνηθίσει, τους θύμισε τους πίνακες του ζωγράφου Βιτόρε Καρπάτσιο, ο οποίος συνήθιζε να χρησιμοποιεί αρκετές κόκκινες λεπτομέρειες στα έργα του. Έχουν ένα θέμα οι Ιταλοί με τα χρώματα στα πιάτα ή είναι η ιδέα μας;
Τάρτα Φράνζιπαν
Η πρώτη τάρτα της λίστας και μία από τις πιο νόστιμες κι απλές τάρτες στον κόσμο πήρε το όνομά της από κάποιο μέλος της Γαλλικής οικογενείας Φρανζιπάνι. Μέτριο story, απίστευτο γλυκό.
Μοσχάρι Wellington
Ας είμαστε ρεαλιστές. Πανέμορφη χώρα η Αγγλία, με πλούσια ιστορία, μεγάλες προσωπικότητες και τεράστια συμβολή σε τέχνες κι επιστήμες. Με εξαίρεση όμως το μοσχάρι Wellington, στη μαγειρική δε μας έχει κακομάθει ιδιαίτερα. Στην πραγματικότητα βέβαια, ούτε κι αυτό το πιάτο θα έπρεπε να το μετράμε, αφού ουσιαστικά αποτελεί αντιγραφή γαλλικού πιάτου κι απλά για πατριωτικούς λόγους ισχυρίστηκαν ότι το πιάτο δημιουργήθηκε προς τιμήν του Δούκα του Wellington. Πόση ιστορία διδάσκουμε τέλος πάντων;
Στρογκανόφ
Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της ρώσικης κουζίνας οφείλει αυτό το ιδιαίτερα εύηχο όνομα στην γνωστή Ρωσική οικογένεια των Στρογκανόφ. Των Στρογκανόφ βεβαίως, βεβαίως!
Ζαχερτότε
Κέικ σοκολάτας με μαρμελάδα βερίκοκο και σοκολατένιο γλάσο. Έτσι όπως ακούγεται, δεν απορούμε γιατί στην Αυστρία έχουν ανακηρύξει την 5η μέρα του Δεκέμβρη ως Εθνική Μέρα Ζαχερτότε. Το γλυκό που φτιάχτηκε για μία εκδήλωση του πρίγκιπα της Αυστρίας, χρωστάει το όνομά του στον (16χρονο τότε) δημιουργό του, Φρανς Ζάχερ. Πόσα γλυκά ήξερες να φτιάχνεις εσύ στα 16 σου;
Πάβλοβα
Το πιο underrated γλυκό στην ιστορία πήρε το όνομά του από τη χορεύτρια μπαλέτου Άννα Πάβλοβα, η οποία κατά την περιοδεία της στην Αυστραλία το 1920 ενέπνευσε έναν σεφ να δημιουργήσει αυτό το μικρό έπος και να του χαρίσει το όνομα της. Better love story than Twillight.
Τάρτα Τατέν
Όπως χιλιάδες άλλα γλυκά, έτσι και η τάρτα Τατέν δημιουργήθηκε από ένα ατύχημα κι έναν απελπισμένο μάγειρα που προσπάθησε να σώσει την κατάσταση στο 90'. Στη συγκεκριμένη ιστορία, ο απελπισμένος μάγειρας δεν ήταν άλλος από τη Στέφανι Τατέν. Η Στέφανι, στην προσπάθεια της να φτιάξει μία απλή μηλόπιτα στο ξενοδοχείο που διεύθυνε με την αδερφή της, Καρολίν, έκαψε τα μήλα και μη έχοντας άλλη επιλογή, απλά αναποδογύρισε το γλυκό και το παρουσίασε σαν δική της ιδέα. Τι plot twist ήταν αυτό;
Σαλάτα του Καίσαρα
Spoiler alert: Η σαλάτα δεν χρωστάει το όνομά της στον διάσημο αυτοκράτορα. Οπότε έφτασε η στιγμή να αποδώσουμε τα του καίσαρος τω καίσαρι! Οκ, κακό λογοπαίγνιο, προχωράμε. Ο Σίζαρ Καρντίνι, Ιταλός μετανάστης και ιδιοκτήτης εστιατορίων σε Αμερική και Μεξικό, φημιζόταν για τη μαγειρική του. Κανείς δε γνώριζε όμως ότι όταν παρουσίασε την πιο διάσημη σαλάτα της ιστορίας στις 4 Ιουλίου του 1924 στο κατάστημα του στη Τιχουάνα, απλά χρησιμοποίησε όσα υλικά του είχαν μείνει στην σχεδόν άδεια κουζίνα του ώστε να μην διώξει τους πελάτες του. Ήρθε, είδε, δημιούργησε.
Δεν ξέρουμε για εσένα, αλλά μετά από τόσα φαγητά, μία μικρή λιγούρα τη νιώθουμε. Κι εσύ ε; Τι περιμένεις τότε; Μπες στο efood και παράγγειλε τώρα!