Μιλώντας για το τέλειο φαγητό , πιθανώς να έπεσε το μάτι σου στη λέξη Umami. To “ουμάμι”, για εσένα που δεν το γνώριζες μέχρι τώρα, αποτελεί την θρυλική 5η γεύση και ήρθε να συμπληρώσει το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.

Είναι η πιο περίπλοκη γεύση που καταλαβαίνει ο ταπεινός ουρανίσκος σου και αποτελεί μία από της μεγαλύτερες ανακαλύψεις στα πλαίσια της γαστρονομικής επανάστασης των τελευταίων χρόνων. Ναι, είπα γαστρονομική επανάσταση, είτε σου ακούγεται περίεργο είτε όχι.

Ανακαλύφθηκε πριν από μερικά χρόνια από επιστήμονες, ενώ νοηματικά σημαίνει “καλή γεύση” στην Ιαπωνική γλώσσα. To umami είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά συνήθως το περιγράφουν σαν μία αλμυρή γεύση που σου προκαλλεί ευχαρίστηση.

Όσο για τα φαγητά που το περιλαμβάνουν, θα δεις να αναφέρονται η ketchup, η παρμεζάνα, το μοσχάρι, το χοιρινό και άλλα. Δεν  χρειάζεται λοιπόν να είσαι Ιάπωνας, Σεφ ή επιστήμονας για να εκτιμήσεις την 5η γεύση. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να παραγγείλεις ένα ζουμερό burger ή ζυμαρικό με μπόλικη παρμεζάνα.