Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις όταν τρως στο εξωτερικό
Είναι κάποια πράγματα που θεωρείς δεδομένα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι κανόνες συμπεριφοράς που δεν ισχύουν στην Ελλάδα – ή ακόμα χειρότερα, τους θεωρούμε και αγένεια – αλλά στο εξωτερικό είναι must-do εάν θες να αφήσεις ευχαριστημένους οικοδεσπότες και μάγειρες.
Τι γίνεται εάν ζητήσεις παραπάνω τυρί στην Ιταλία; Μπορεί να σου συμβεί κάτι εάν αφήσεις φαγητό στο πιάτο σου όταν είσαι στη Γαλλία; Διάβασε παρακάτω 25 κανόνες που θα σε αφήσουν με ανοιχτό το στόμα…
1. Όταν τρως κινέζικη κουζίνα στην Κίνα (που βέβαια θεωρητικά εκεί την ονομάζουν απλά “κουζίνα”) απαγορεύεται να δείχνεις άλλους ανθρώπους με τα chopsticks.
2. Στην Κορέα μη διανοηθείς να ξεκινήσεις να τρως εάν ο μεγαλύτερος στο τραπέζι δεν έχει φάει τουλάχιστον την πρώτη του μπουκιά. (Δεν ξέρουμε βέβαια κατά πόσο ισχύει αυτό σε ένα τραπέζι με γυναίκες.)
3. Στην Χιλή δεν τους νοιάζει εάν σου αρέσει να τρως pizza με τα χέρια. Εκεί απαγορεύεται να φας οτιδήποτε με τα χέρια.
4. Εάν σου αρέσουν τα μακαρόνια με πολύ τυρί καλύτερα να μην τα φας στην Ιταλία. Εάν πάλι αποφασίσεις να δοκιμάσεις καρμπονάρα, ή οποιαδήποτε άλλη μακαρονάδα, μην ζητήσεις extra τυρί. Ο μάγειρας θα το εκλάβει σαν προσβολή.
5. Να και κάτι που οι ασυνεπείς στα ραντεβού τους θα το εκτιμήσουν. Μαζική μετανάστευση στην Τανζανία θα παίξει, και αυτό γιατί εκεί εάν δεν καθυστερήσεις 20 λεπτά τουλάχιστον σε ένα κάλεσμα φαγητού οι οικοδεσπότες θα το θεωρήσουν προσβολή.
6. Στη Ρωσία τα άδεια μπουκάλια ανήκουν στο πάτωμα. Μην το αφήσεις όταν τελειώσει στο τραπέζι. Δεν θα σχολιαστεί θετικά.
7. Στην Ιαπωνία θεωρείται τεράστιο λάθος να σερβίρεις φαγητό με chopsticks. – Ακολουθεί θρίλερ. – Ο λόγος που μια τέτοια πράξη θεωρείται ασέβεια είναι κυρίως γιατί στην διαδικασία αποτέφρωσης χρησιμοποιούν τα chopsticks για να μεταφέρουν τα κόκαλα .
8. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το μπολ που φιλοξενεί την σούπα σου πρέπει να το γέρνεις προς την αντίθετη πλευρά από εσένα. Το ίδιο ισχύει και για την κίνηση που κάνεις με το κουτάλι.
9. Τρομερά μεγάλη προσβολή θεωρούν στην Κίνα την κίνηση να γλείψει κανείς φαγητό από το μαχαίρι. Δεν ξέρω κατά πόσο θα το έκανες… αλλά εάν ήθελες να το κάνεις, καλύτερα να μην.
10. Συνεχίζουμε με την Κίνα, στην οποία μάλλον με όλα αυτά που σου λέμε θα την βγάζεις σε μαγαζιά με burger και όχι σε τοπικές “ταβέρνες”, δεν πρέπει να κόβεις τα noodles σου. Τα μακριά noodles συμβολίζουν την μακροζωία. Τα κοντά… το αντίθετο.
11. Στην Ινδονησία οφείλεις να έχεις συνέχεια και τα δύο σου χέρια πάνω στο τραπέζι. Μάλλον για να μην νομίζουν ότι κλέβεις ή πετάς το φαγητό σου.
12. Εάν στην Ιταλία σου προσφέρουν φαγητό και δεν θέλεις μπορείς να πεις όχι. Αν όμως σου προσφέρουν δεύτερη φορά δεν θα μπορέσεις να το αποφύγεις γιατί θα φας και το φαγητό και κράξιμο.
13. Ο,τι και να κάνεις, άμα βρεθείς στην Τζαμάικα με ένα μωρό (μάλλον το δικό σου) ΜΗΝ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ! Οι κάτοικοι εκεί πιστεύουν πως εάν το μωρό φάει κοτόπουλο πριν μιλήσει, δεν θα καταφέρει να μιλήσει ποτέ!
14. Στη Νιγηρία θεωρούν πως τα παιδιά που τρώνε αυγά θα γίνουν κλέφτες. Οπότε όπως και στην Τζαμάικα, πρόσεχε τι θα δώσεις στο παιδί σου.
15. Είτε τρως κρέπες στο χέρι, είτε στο καλύτερο εστιατόριο, εάν βρεθείς στη Γαλλία μη φας γρήγορα. Είναι απλά λάθος.
16. Στην Ιαπωνία μην ξεχαστείς και αφήσεις κάθετα τα chopsticks μέσα στο φαγητό σου. Είναι σαν να βρίζεις τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού στο οποίο τρως.
17. Μόνο με το δεξί χέρι οφείλεις να τρως το φαγητό σου στο Αφγανιστάν αλλά και σε όλον τον Μουσουλμανικό κόσμο. Το αριστερό είναι για άλλες δουλειές. Όπως ας πούμε η τουαλέτα.
18. Στη Γαλλία όταν φας έξω, μην αφήσεις τίποτα στο πιάτο. Θα νομίζουν ότι δεν σου άρεσε το φαγητό και δεν θα χαρείς με αυτά που θα σου σούρουν!
19. Στη Γερμανία το μοναδικό φαγητό που επιτρέπεται να φας με τα χέρια είναι μονάχα το ψωμί. Και ρωτάμε εμείς… εάν είναι burger;
20. Στο Καζακστάν εάν ζητήσεις τσάι θα σου γεμίσουν την μισή κούπα. Εάν την γεμίσουν ολόκληρη σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης θέλει να φύγεις.
21. Στο Αζερμπαϊτζάν πρόσεχε να μην ρίξεις αλάτι στο τραπέζι γιατί θα νομίζουν ότι θες να τσακωθείς, και είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δεν θα το ήθελες. Εάν για οποιοδήποτε λόγο χυθεί τελικά το αλάτι ο τρόπος να το αντιμετωπίσεις είναι να ρίξεις ζάχαρη από πάνω.
22. Εάν στην Αίγυπτο σου φανεί ανάλατο το φαγητό προσπάθησε να συμπληρώσεις όσο αλάτι θελήσεις όσο πιο διακριτικά γίνεται. Σε περίπτωση που σε δουν να βάζεις αλάτι θα προσβληθούν.
23. Καθόλου sophisticated δεν θα φανείς εάν προτείνεις στη Γαλλία να μοιραστείς με κάποιον το λογαριασμό. Εκεί ή τα πληρώνεις όλα ή τίποτα.
24. Στην Εσθονία οφείλεις να φιλάς κάθε κομματάκι ψωμί που πέφτει στο πάτωμα, οπότε σκέψου το καλά πριν αποφασίσεις να ταΐσεις τα περιστέρια.
25. Τέλος, στην Νότια Κορέα όταν πίνεις κάτι σήκωσε το κεφάλι και κοίτα από την άλλη.
Αυτά είναι μονάχα μερικά από τα πιο παράξενα του κόσμου. Μήπως άρχισες να σβήνεις από τη λίστα σου μέρη τα οποία ήθελες να επισκεφτείς και μετά από αυτά που έμαθες πλέον τα απορρίπτεις; Εμείς στα λέγαμε. Παράγγειλε online και φάε σπίτι σου, για να μην σου λέει κανείς τι θα κάνεις.