Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Υπάρχει το Ιnstagram, για το οποίο δεν χρειάζονται και ιδιαίτερες συστάσεις. Κάθε foodie που σέβεται τον εαυτό του ανεβάζει σχεδόν κάθε γεύμα του στο Instagram και με ένα ωραίο φίλτρο όλα φαίνονται καλύτερα. Από την άλλη υπάρχει και το Foursquare στο οποίο μπορεί κανείς πολύ εύκολα να εντοπίσει τα περισσότερα εστιατόρια που βρίσκονται γύρω του, να διαβάσει reviews, να δει φωτογραφίες, βαθμολογίες αλλά και budget που θα χρειαστεί να ξοδέψει.

Κι εμείς όλα αυτά τα καταλαβαίνουμε. Ξέρουμε ότι γύρω μας υπάρχουν και τα health freaks αλλά και οι cooking fanatics που είναι ταγμένοι στην κουζίνα τους και αγαπούν τις νέες, παράξενες, συνταγές. Άλλοι πάλι είναι τόσο πηγμένοι με τη δουλειά τους για να σκεφτούν το τι θα φάνε και τους ενδιαφέρει περισσότερο το πότε θα φάνε, το πόσο γρήγορα θα φάνε και η ποικιλία που θα βρουν για να μην τρώνε κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια.

Κι ενώ είναι όλοι διαφορετικοί, όπως θα έλεγε και ο Maslow, είναι όλοι ίδιοι. Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά, που κάθε foodie διαθέτει, είναι το smartphone. Οι περισσότεροι έχουν χρησιμοποιήσει εφαρμογές σχετικές με το φαγητό. Ποιες είναι όμως οι καλύτερες;

best food apps

To Foodspotting είναι ένα app αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους όσοι είναι οπτικοί τύποι, και θέλουν να βλέπουν φωτογραφίες φαγητών με κάθε ευκαιρία. Είναι ένας οδηγός καλού φαγητού, αλλά με μεγαλύτερη έμφαση στα πιάτα και όχι στα εστιατόρια. Για να καταλάβεις το Foodspotting δεν έρχεται να σου δείξει reviews εστιατορίων αλλά να σου προτείνει πιάτα, που χρήστες έχουν δοκιμάσει, φωτογραφίσει και σχολιάσει. Να πούμε βέβαια ότι τα αρνητικά σχόλια απαγορεύονται αφού το συγκεκριμένο App μιλάει στις καρδιές των food lovers και δεν δέχεται τα κακά λόγια για κάτι που γεμίζει το στομάχι μας με αγάπη και τεράστια χαρά.

best food apps

Με όνομα παρμένο από τα γλυκά κόκκινα βατόμουρα γνωστά και για τι αντιοξειδωτικές τους ικανότητες, το Gojee αρχικά ξεκίνησε σαν ένα App για χρήστες που θέλουν να βρουν φαγητά, cocktails και μόδα, και με ευκολία να τις κρατήσουν. Κάτι σαν το Pinterest αλλά σε φαγητό. Μετά κατάλαβαν ότι στο φαγητό είχαν μεγαλύτερη αδυναμία και το Gojee χώρισε το φαγητό και τη μόδα σε δύο διαφορετικές εφαρμογές. Διατηρώντας την υψηλή αισθητική στις φωτογραφίες (#omnomnom) το Gojee σταμάτησε να ψάχνεται και επιτέλους εστίασε σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Συνταγές. Το Gojee αυτοαποκαλείται “Το σπίτικό της τέλειας γεύσης” και αυτό είναι ακριβώς αυτό που θα πάρεις.

best food apps

Άλλο ένα App για φαγητό στο σπίτι. Το Epicurious είναι η καλύτερη εφαρμογή που κάθε μάγειρας του 2014 οφείλει να έχει στο κινητό του. Με συνεργάτες το Gourmet, το Bon Appétit και τον εκδοτικό οίκο Condé Nast το Epicurious σε βοηθάει να βρεις κάθε συνταγή που μπορεί να ψάχνεις, ενώ παράλληλα σου δίνει και την λίστα του super market που θα χρειαστείς προκειμένου να μαγειρέψεις το συγκεκριμένο φαγητό. Εάν δεν είναι αυτό βολικό, τότε τι είναι; Επίσης, στο home page του app κάθε φορά που το ανοίγεις βλέπεις και συνταγές που θα σε ενδιαφέρουν αλλά και recommended ιδέες ανάλογα τις ημέρες, είτε αυτό είναι εύκολες Σαββατοκυριακάτικες συνταγές, είτε συνταγές γαλοπούλας άμα είναι Χριστούγεννα.

best food apps

Είναι αργά το βράδυ και δεν έχεις μαγειρέψει τίποτα. Και βαριέσαι. Δίκαιο. Που θα πάρεις τηλέφωνο; Πουθενά! Το efood κάνει την ζωή σου εύκολη και φέρνει το φαγητό στην πόρτα σου με 3 μόνο κινήσεις. Αυτό που λέμε ASAP. Και δεν έχεις να νοιαστείς ούτε για κατσαρόλες, ούτε για ψώνια. Όλα τα κάνεις από τον καναπέ, το κρεβάτι ή οπουδήποτε αλλού βρίσκεσαι. Ούτε παπούτσια δεν χρειάζεται να φορέσεις. Μπορείς να δεις όλα τα menu των deliveries της περιοχής σου και να βρεις αποκλειστικές προσφορές που μόνο το efood μπορεί να σου χαρίσει. Η διαδικασία είναι απλή. Βάζεις διεύθυνση, επιλέγεις ο,τι τραβάει η όρεξή σου και απλά το παραγγέλνεις.

best food apps

Το Evernote Food είναι η εφαρμογή που θα σε βοηθήσει να θυμάσαι τα πάντα. Τι έφαγες πότε το έφαγες, από που το έφαγες, και πως ήταν. Με το Evernote Food μπορείς να τσεκάρεις εστιατόρια, αλλά και συνταγές, αφού συνεργάζεται και με το Foursquare αλλά και με το Epicurious. Μπορείς να προσθέσεις τις δικές σου αγαπημένες συνταγές ή να φωτογραφήσεις το αγαπημένο σου πιάτο από το εστιατόριο που έφαγες προχθές. Με το Evernote Food αν μη τι άλλο ξέρεις ότι δεν πρόκειται να ξεχάσεις ποτέ που είχες φάει αυτό το αξέχαστο σούσι ή την μεγαλύτερη σταβλίσια μπριζόλα!