Τα καλύτερα μαγειρευτά στη Θεσσαλονίκη
Και έφτασε η άγια μέρα των αποτελεσμάτων. Οι Πανελλήνιες πέρασαν, το άγχος έφυγε και μαζί με αυτό ένα καλοκαίρι που εξάντλησες απωθημένα και αντοχές. Ναι, ήρθε η ώρα που θα μάθεις σε ποια πόλη θα εξασκήσεις το Τίτσου τα επόμενα (4;;;) χρόνια. Ανοίγεις pc και κρατάς ανάσα ως άλλος Ολυμπιονίκης στις καταδύσεις. Καλά διάβασες. Η Θεσσαλονίκη σε περιμένει. ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΣΟΥ ΕΡΧΟΜΑΙ.
Νοικιάζεις σπίτι, φτίαχνεις βαλίτσα και αποχαιρετάς τη μάνα σου με ύφος Νίκου Ξανθόπουλου. Λαδάδικα, Τούμπα, Λευκός Πύργος και η μεγάλη ζωή απλώνεται μπροστά σου, σωστά; Σωστά! Βασικά, μέχρι το πρώτο βράδυ. Τι θα φας πριν βγεις; Θα φας στη λέσχη; Τόσο απελπισμένος πια; Ή μήπως έχεις σκοπό να τρέφεσαι τα επόμενα χρόνια με τα πατατάκια που σου φέρνουν με τη μπύρα. Όχι, ούτε με τα πατατάκια σώζεσαι ούτε και με τοστάκια. Και άσε τον Βαγιάτα να λέει:
Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά; Που είσαι; Με τι θα τραφεί το καμάρι σου;;; Πάρε βαθιές ανάσες και ηρέμησε. Είμαστε εμείς εδώ για εσένα. That’s right, σου έχουμε όλες τις λύσεις για να θυμηθείς την αξία του σπιτικού φαγητού και , μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί να αδειάσεις το πορτοφόλι σου. Παρακάτω θα βρεις τα πιο γνωστά delivery με σπιτικό φαγητό που ανέθρεψαν γενιές και γενιές φοιτητών. Και τώρα ήρθε η σειρά σου.
Σκούπισε τα δάκρυα σου, άνοιξε το efood και κράτα σημειώσεις!
Για κάποιο λόγο όταν ακούω ότι ένα μαγαζί έχει ιστορία άνω των 30 χρόνων μου εμπνέει μια ανεξήγητη εμπιστοσύνη, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για σπιτικό φαγητό με ιστορία από το 1950! Τιμές σε επίπεδα Black Friday, ποικιλία μεγαλύτερη από μπουφέ γάμου, χειροποίητοι κιμάδες και σαλάτες DIY. Μη ξεχνάμε και τα λαδερά, για να ησυχάσει και λίγο η γιαγιά σου που σε ρωτάει κάθε μέρα αν τρως και κανένα φασολάκι και όχι μόνο παλιοκρέατα. Κι αν ακόμα δεν έχεις πειστεί το σνίτσελ αλά κρεμ και τα λαζάνια με σπανάκι, κιμά και κασέρι είναι οι καλύτερες απαντήσεις που μπορώ να σου δώσω. Και επειδή μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, Φωτεινή έχεις το λόγο:
Ο σοφός λαός λέει πως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Και ποιος είμαι εγώ για να διαφωνήσω; Με φήμη αντίστοιχη του Νίκου Γκάλη και ταχύτητα ίση με αυτή του Σαλπιγγίδη σε αντεπίθεση, το Φαγάκι αποτελεί πλέον μία από τις σταθερές αξίες στο τομέα του σπιτικού φαγητού στη Θεσσαλονίκη. Λοιπόν, έχουμε και λέμε: διαφορετικά πιάτα κάθε μέρα, μερίδες που θα σε σώσουν από το επερχόμενο χανγκόβερ και κάθε Σαββατοκύριακο πεντανόστιμα burgers με σπιτική σως και χειροποίητο μπιφτέκι. Και μετά σου λένε πως η ευτυχία δεν αγοράζεται…
Έχω 4 λέξεις για εσένα: Σουτζουκάκια γεμιστά με τζατζίκι. WHAAAAAAAT? Δεν το περίμενες εε; Λόγω τίτλου περίμενες κάτι πιο θαλασσινό; Δίκιο έχεις, αλλά δεν γινόταν να μην αναφερθεί πρώτο αυτό το γαστρονομικό θαύμα. Για να είμαστε δίκαιοι, η κραυγή του γλάρου δεν είναι απλά ένα ακόμα μαγαζί με θαλασσινά. Για την ακρίβεια είναι το μαγαζί που έχει τόσα μεγάλη ποικιλία σε φρέσκα ψάρια, που ακόμα και ο μπάρμπας σου από το χωριό που κάνει ψαροντούφεκο, δεν θα γνώριζε τα μισά είδη του καταλόγου. Φυσικά μαγειρευτά, ορεκτικά και σαλάτες δε λείπουν, απλά το ξέρεις και εσύ, το ξέρω και εγώ, ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ, πως όταν ένα μαγαζί φημίζεται για κάτι, οφείλεις να το τιμήσεις!
Μήπως ήσουν το παιδάκι που πάντα έτρωγε λίγο περισσότερο από το φυσιολογικό; Μήπως υπήρξες εκείνος ο τύπος που όλη του η παρέα πόνταρε αν μπορεί να φάει πέντε πίτες ( για Θεσσαλονίκη μιλάμε, δε θα πω σουβλάκια) μέσα σε μισή ώρα; Θεωρείς τον εαυτό σου σκληρό όταν μιλάμε για φαγητό; Τότε το μαγαζί με το πιο badass logo σε τούτη εδώ τη χώρα είναι εδώ για να σε τεστάρει. Δεν με πιστεύεις; Πως θα σου φαινόταν , λοιπόν, αν σου έλεγα ότι εκτός από τη καθιερωμένη μερίδα, το Φάε και θα δεις έχει προσθέσει και τον όρο ταψάκι ( a.k.a 2,5 μερίδες) στο σύγχρονο μετρικό σύστημα; Και για να είμαστε ακριβείς, το ταψάκι συνήθως έρχεται σε τιμή νορμάλ μερίδας. Αν αυτό δε σου προκαλεί κάποια εντύπωση, θα ήθελα να σε δω να παλεύεις με τα σάντουιτς. Δοκίμασε με πανσέτα ή με σουτζουκάκια, φέτα και πατάτες και να προσθέσεις ακόμα ένα νταν στη ζώνη του καλοφαγά. Και επειδή, όπως προείπαμε, είμαστε εδώ για εσένα, τα super deals του efood θα σε χρήσουν πρωταθλητή πολύ φθηνότερα απ’ ότι ήλπιζες.
Ως ένας άνθρωπος οργανωμένος από τα γεννοφάσκια σου, αποφάσισες να ξεκινήσεις ιδιαίτερα μαμαδίστικης μαγειρικής λίγο πριν τη μετακόμιση σου. Και παρόλο που η μάνα σου ήταν λίγο πιο αυστηρή και αθυρόστομη από τον Gordon Ramsay, εσύ κατάφερες και έφτασες σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Και μπράβο σου! Γνωρίζεις, όμως, πολύ καλά, πως κάποια φαγητά σου δεν θα έχουν ποτέ την ίδια γεύση με το σπιτικό. Ναι, μιλάω για αυτή τη μάστιγα που ονομάζεται μακαρόνια με κιμά παύλα σουτζουκάκια παύλα οποιοδήποτε φαγητό απαιτεί πάνω από 3 υλικά. Και το Μαγειρείο το Ελληνικόν άκουσε αυτή την επιθυμία μας, έκλεψε τις μυστικές συνταγές των μανάδων μας, μας χάρισε σπλαχνικά ένα πιάτο φαΐ και μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά στο σπίτι μας. Δοκίμασε οπωσδήποτε μπάμιες με κοτόπουλο, σπαγγέτι μπολονέζ και σνίτσελ! Και για την ιστορία, αν πλήρωνες για φαγητό στο σπίτι σου, σίγουρα θα ήταν πιο ακριβά από εδώ.
And last, but not least: ΚΟΥΖinΑ! Το συγκεκριμένο μαγαζί κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη συγκεκριμένη λίστα. Ο λόγος; Εδώ δε μιλάμε απλά για ένα μαγαζί με σπιτικό φαγητό, αλλά για ένα μαγειρείο βγαλμένο από τις χρυσές εποχές του ΠΑΣΟΚ. Ξέρεις για τι πράγμα μιλάω: χειροποίητο ψωμί, μερίδες για τους true της φάσης, σαλάτες με 145 υλικά, πατάτες με μαγιονέζα, μπέικον και κεφαλοτύρι και ένας κατάλογος κρεατικών βγαλμένος από φαντασίωση χασάπη. Το ΚΟΥΖinΑ είναι εκείνο το μαγαζί που θα σου χαρίσει για λίγο την εμπειρία να νιώσεις σα το πατέρα σου τη δεκαετία του 90’: φαγητό, καλοπέραση και ΠΑΣΟΚ. Και υπάρχουν αρκετά πράγματα για τα οποία μπορείς να κατηγορήσεις το κόμμα της καρδιάς μας, ένα όμως είναι σίγουρο: ήξεραν από φαΐ.

Υ. Γ 1: Keep your eyes open για Πεινάτα και Super Deals!
Υ. Γ : Αν είσαι φαντάρος στη Θεσσαλονίκη, παραγγέλνουμε πάντα απευθείας μετά τη βραδινή αναφορά, δεν είμαστε αρχάριοι… Κρίμα να καταλήξουν τόσα φαγητά στο γραφείο του ΑΥΔΜ.