Το καλύτερο σουβλάκι στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: το σουβλάκι βρήκε τον τόπο του
Βρισκόμαστε στο μακρινό 2014. Ο αφηγητής μας βρίσκεται στο τρίτο έτος της σχολής του και μόλις έχει λάβει μία μεγάλη απόφαση. Ζητάει άδεια από τη δουλειά του, κλείνει εισιτήρια για Θεσσαλονίκη και ενημερώνει τον κολλητό του και φοιτητή στη συμπρωτεύουσα πως κατέφθασε η στιγμή για τη πρώτη επίσκεψη! Αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση, αλλά με έναν κολλητό ακόμα στη Χίο και ένα erasmus πίσω μου, δεν είχα βρει τη κατάλληλη ευκαιρία. Μη μακρηγορούμε όμως! Για τη Χίο θα σας ενημερώσω σε επόμενα άρθρα, ενώ σχετικά με το erasmus θα γίνονται πολύ πιο συχνές αναφορές απ’ όσες θα θέλατε ή θα ελπίζατε.
“Μπράβο ρε. Το τριήμερο των Αποκριών βρήκες να έρθεις που δεν θα υπάρχει ψυχή.”
Υπερβολές του φίλου μου. Α, από τώρα και για το υπόλοιπο άρθρο ας αναφερόμαστε στο φίλο μου με το όνομα Σταμάτης. Κυρίως επειδή έτσι τον λένε και δεν υπάρχει νόημα να τον αποκαλούμε κάπως αλλιώς. Δύο είναι, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά του Σταμάτη: Πρώτον, είναι η μεγαλύτερη groupie του Kanye West και, δεύτερον, σπάνια υπερβάλει.
Και ενώ περίμενα η πρώτη μου άφιξη να εμπνεύσει το σενάριο για το σίκουελ του project x, αντ’ αυτού συνειδητοποίησα πως μετά βίας συμπληρώναμε τετράδα για μπιρίμπα. ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΜΠΙΡΙΜΠΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ!
Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ένα βροχερό τετραήμερο με μαραθώνιο σειρών και μπόλικο delivery. Και αν το Death Note έκανε αυτό το ταξίδι να μοιάζει υποφερτό, το πρώτο σάντουιτς με γύρο που κατέφθασε, έμελλε να μετατρέψει ένα φαινομενικά ανούσιο ταξίδι σε ένα ατέλειωτο σουβλακοπάρτι.
Αν μένεις ή σπούδασες κάποια στιγμή στη συμπρωτεύουσα, ξέρεις ακριβώς για τι μιλάω. Αν, όμως, δεν είχες τη τύχη να την επισκεφθείς, τότε φίλε μου, πίστεψε με, δεν έχεις γευτεί σουβλάκι ακόμα στη ζωή σου. Και επειδή, τέτοια πράγματα οφείλουν να κατέχουν περίοπτη θέση στο bucket list μας, είμαι εδώ για σένα για μία ακόμα φορά. Ένα ακόμα κεφάλαιο για τον φαγητοχάρτη σου και πιθανότατα το πιο δύσκολο απ’ όλα. Ladies and gentlemen, σας παρουσιάζω πέντε από τα καλύτερα delivery για γύρο στη Θεσσαλονίκη!
Ζεις σε οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας. Υποστηρίζεις με σθένος πως το σουβλατζίδικο της γειτονιάς σου έχει τον καλύτερο γύρο που υπάρχει. Και τότε έρχεται το Καρβουνάτο και σου λέει πως περνάει φρέσκο γύρο σε οριζόντια σούβλα και τον ψήνει στα κάρβουνα και σε αφήνει να κρέμεσαι σε ένα αιώνιο εσωτερικό κενό. Παλεύεις να το ξεπεράσεις, προσποιείσαι πως δεν το άκουσες ποτέ και συνεχίζεις τη ζωή σου μέχρι που έρχεται το τελειωτικό χτύπημα: σκεπαστή με κοντοσούβλι. Ποια είναι η φυσιολογική αντίδραση; Αεροπορικό εισιτήριο για Θεσσαλονίκη, 3ωρος αγώνας με ολόκληρο το μενού του καταστήματος και επιστροφή στη πόλη σου. Χειροποίητα μπιφτέκια, mega σουβλάκια, φανταστικά burger και η μεγαλύτερη βαθμολογία για γυράδικο στο efood. Τι άλλο θες;
2) Ο Σαββίκος
Έχω φανεί ουκ ολίγες φορές γραφικός στη ζωή μου. Ας φανώ ακόμα μία: Σαββίκος, ένα όνομα, μία ιστορία. Ο Σαββίκος είναι για τη Θεσσαλονίκη ότι για τη Νέα Υόρκη το Empire State Building. Και όχι, δεν υπερβάλλω καθόλου. Άλλωστε, έχω τονίσει κι άλλες φορές την εμπιστοσύνη που δείχνω σε μαγαζιά με μακρόχρονη ιστορία. Όταν λοιπόν, αναφερόμαστε σε ένα κατάστημα με 71 χρόνια εμπειρία στο σουβλάκι, ξέρεις πως γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν. Η ποιότητα των κρεάτων και ο κατάλογος που συνεχώς εμπλουτίζεται έχουν μετατρέψει τον Σαββίκο σε ένα από τα must visit σημεία της συμπρωτεύουσας. Κι επειδή ξέρω πως όταν ρίξεις μια πρώτη ματιά στο κατάλογο θα βρεθείς μπροστά σε ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα της ζωής σου, άσε εμένα να σε βοηθήσω με δύο μόνο λέξεις: Γυρλού κοτόπουλο. Γύρος κοτόπουλο με μπαχαρικά Ανατολής αγκαλιάζεται με σως κάρυ και σως γιαουρτιού. Σίγουρα το μαγαζί διαθέτει πολλές signature tastes, όμως το γυρλού αναδεικνύεται champion σε κάθε πιθανή αναμέτρηση. Επειδή, όμως, το φαγητό αποτελεί υπόθεση και των πέντε αισθήσεων, επικαλούμαι τη δύναμη του Βαγιάτα για να πειστεί και ο τελευταίος άπιστος Θωμάς.
3) S’ efaga
Σε κάθε οικογενειακό τραπέζι υπάρχει πάντα μία μορφή που κάνει τη διαφορά. Είναι ο νεαρός θείος ( ή έστω αυτοαποκαλείται νεαρός) που κάθεται μαζί με τη νεολαία, έχει instagram, οδηγάει μηχανή και ‘έχει περισσότερο στυλ και από τον Ryan Reynolds. Ε σκέψου τώρα πως αυτός ο θείος σου ανοίγει ένα γυράδικο βάση του χαρακτήρα του. Αδυνατώ να βρω καλύτερο τρόπο να περιγράψω το S’ efaga, ένα κατάστημα που έχει βρει τη τέλεια ισορροπία μεταξύ της κλασικής αξίας και του πειραματισμού. Άψογη εξυπηρέτηση, πρόσχαρο προσωπικό και γεύσεις που μπορούν να ικανοποιήσουν από το παππού σου μέχρι τον ξάδερφο σου που έζησε 2 μήνες στο Λονδίνο και πιστεύει πως είναι πλέον ένας πολίτης του κόσμου. Κάπου εδώ να αναφέρω ένα ακόμα extra tip για το βασίλειο του γύρου ( a.k.a Θεσσαλονίκη): Αν θες να παραγγείλεις τυλιχτό ζητάς σάντουιτς. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πίτα, ψωμάκι, κυπριακή πίτα ή πίτα λαβάς. Οι τρεις πρώτες επιλογές δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, άσε με όμως να σου εξηγήσω τι εστί πίτα λαβάς: είναι ένας Αρμένικος τύπος ψωμιού που θυμίζει έντονα την αραβική πίτα και αποτελεί την ιδανική επιλογή για να κάνεις το σάντουιτς σου πιο ελαφρύ και να λάβεις το 100% της γεύσης. Μπορείς να το βρεις σχεδόν σε κάθε γυράδικο της Θεσσαλονίκης, όμως λίγη το χρησιμοποιούν τόσο καλά όσο το προσωπικό του s’efaga. Δωσ΄ του μία ευκαιρία και σου υπόσχομαι πως δε θα το μετανιώσεις. Αν είσαι υπέρμαχος των κλασσικών γεύσεων δοκίμασε το με σεφταλιά ή σουβλάκι καπαδοκίας (μοσχαρίσιο μπιφτέκι με κόκκινη πιπεριά). Αν πάλι έχεις πιάσει το νόημα του μαγαζιού και είσαι πρόθυμος να πειραματιστείς, η πίτα λαβάς με σολομό, σως αβοκάντο και καρέ ντομάτας σε περιμένει. Στα συν και οι εξαιρετικές τιμές του καταστήματος.
4) Munchies
Ξέρεις για ποιο λόγο τα γυράδικα στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τόσο ψηλά στην υπόληψή μου; Σε ακούω ήδη να λες “δε με ενδιαφέρει”, αλλά θα απαντήσω στο ερώτημα μου no matter what. Ο μικρός κατάλογος. Ένας κατάλογος με πολύ συγκεκριμένες επιλογές είναι συνήθως δείγμα καταστήματος που επιλέγει τη ποιότητα αντί της ποσότητας. Σαλάτες, τεμάχια, σάντουιτς, μερίδες, burger. Από εκεί και πέρα μερικά signatures tastes του εκάστοτε γυράδικου κι αυτό είναι όλο. Έτσι, γίνεται πολύ πιο εύκολο να επιλέξεις το κατάστημα της αρεσκείας σου βάση δύο απλών παραμέτρων: την ποιότητα του κρέατος και κάποια ξεχωριστή γεύση που δε μπορείς να βρεις αλλού. Το Munchies, λοιπόν, είναι ένας από τους πρωτοπόρους και στις δύο κατηγορίες. Φρέσκες πρώτες ύλες, άμεση εξυπηρέτηση και συνεχής προσπάθεια για βελτίωση. Δε θα σου προτείνω κάτι αυτή τη φορά για έναν και μόνο λόγο: είναι τόσοι πολλοί οι διαφορετικοί συνδυασμοί που σίγουρα θα βρεις αμέσως κάποιον που είναι φτιαγμένος ειδικά για εσένα.
(Πόσο Master Chef φωτογραφία;)
5) Οι βλάχοι
Με τον Σταμάτη να αλλάζει συχνά σπίτια, σε κάθε μου επίσκεψη είχα την ευκαιρία να γνωρίσω λίγο καλύτερα κάποια κομμάτια της πόλης. Όντας φοιτητής, όμως, δεν απομακρύνθηκε από το κέντρο, με αποτέλεσμα οι γευστικές μου εμπειρίες να έχουν ένα σχετικά περιορισμένο βεληνεκές. Εκτός από μία παράκληση, μία ιδιαίτερη εξαίρεση που η μοίρα με καλούσε να ακολουθήσω. Βασικά όχι η μοίρα, αλλά ο Σταμάτης που με ζάλισε να φτάσουμε μέχρι Εύοσμο για να δοκιμάσω σουβλάκι από του βλάχους. Και για να κατέχει μια θέση στο top 5 μου καταλαβαίνεις πόσο σωστή ήταν η επιλογή του Σταμάτη. Θα μπορούσα να σου μιλήσω για τα ρολά με χειροποίητη πίτα, για τα τεράστια σάντουιτς ή για τα 3 διαφορετικά κοντοσούβλια. Δεν θα το κάνω όμως. Θα επικαλεστώ για ακόμα μια φορά τον αγαπητό Γιώργο για να με βοηθήσει και για να κλείσει όμορφα αυτό το άρθρο. Δες το και μετάνιωσε που δεν ζεις στον Εύοσμο. Enjoy!