Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη (εκτός απ' όλα τα άλλα) κατάφερε να ενώσει την Ελλάδα με τη Χαβάη!
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, η συνδημιουργός του Funky Gourmet και των Opso, Ino Gastrobar και Pittabun του Λονδίνου, είναι η μοναδική Ελληνίδα σεφ με 2 αστέρια Μισελέν, έχει συνεργαστεί με τον Φεράν Αντριά, σύστησε τους χοχλιούς μπουμπουριστούς στην Αγγλία και θα ήθελε πάρα πολύ να δοκιμάσει το τράιφλ της Ρέιτσελ από τα Φιλαράκια.
Ξεχάσαμε κάτι; Α, ναι! Εκτός απ' όλα αυτά, η Γεωργιάννα σου μαθαίνει πώς να φτιάξεις ένα ελληνοχαβανέζικο πόκε. Ναι, είναι τόσο ψαρωτικό όσο ακούγεται. Αν σκοπεύεις λοιπόν να πάρεις αστέρι Μισελέν άμεσα, σου έχουμε μια καλή αρχή!
Για τον τόνο tartar:
100 γραμμάρια τόνος κομμένος σε κυβάκια
10 γραμμάρια φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
10 γραμμάρια μαγιονέζα wasabi
3 γραμμάρια χυμός λεμονιού
3 γραμμάρια τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1,5 γραμμάρια κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
1 γραμμάρια αλάτι
2 γραμμάρια σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 γραμμάρια soya
3 σταγόνες σησαμέλαιο
8 σταγόνες tabasco
ξύσμα από μισό λάϊμ
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
Για τον τραχανά και τη μαρινάτα:
50 γραμμάρια γλυκός τραχανάς ωμός
200 γραμμάρια sushi rice vinegar
25 γραμμάρια αλάτι
50 γραμμάρια mirin
150 γραμμάρια ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Βράζουμε τον τραχανά.
- Τον απλώνουμε σε έναν δίσκο με λαδόκολλα, τον περιχύνουμε με
ελαιόλαδο και τον αφήνουμε να κρυώσει. - Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, τα ζεσταίνουμε να λιώσει η ζάχαρη, και να ομογενοποιηθούν χωρίς όμως να πάρει βράση.
- Απομακρύνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Αφού κρυώσει προσθέτουμε τη μαρινάτα στον μαγειρεμένο γλυκό τραχανά.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε στο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο.
Για το poke bowl:
100 γραμμάρια τραχανάς γλυκός, βρασμένος (προηγούμενη παρασκευή)
0,2 γραμμάρια chili, κομμένο σε φέτες χωρίς σπόρια
φύλλα κόλιανδρου
100 γραμμάρια τόνος tartar (προηγούμενη παρασκευή)
½ αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
50 γραμμάρια μικρές πέρλες tapioca, βρασμένη για 25’ σε νερό κ μετά βουτηγμένη σε σόγια
αγγούρι, κομμένο σε λωρίδες
μάνγκο, κομμένο σε κύβους
ραπανάκι, κομμένο σε ροδέλες
1 κρόκος αυγού
0,3 γραμμάρια μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση:
- Στο πιάτο που θα σερβίρουμε, τοποθετούμε πρώτα τον τραχανά και από πάνω περιμετρικά τα υπόλοιπα υλικά.
- Τέλος στο κέντρο τοποθετούμε τον κρόκο. Πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι.
- A, μην ξεχάσεις να ανεβάσεις στόρι! Και στείλε και μια photo στα Μισελέν, ποτέ δεν ξέρεις!