Φαγάκια μου, ανοιξιάτικα φαγάκια
Λοιπόν, ανοιξιάτικος καιρός δε σημαίνει παγωτά, δε σημαίνει παραλίες και σίγουρα δε σημαίνει βερμούδες και λοιπά κοντά παντελονάκια. Αυτό είναι το καλοκαίρι και δε θέλουμε να μας μπερδεύεσαι και να μας βιάζεσαι. Θα έρθει κι αυτό στην ώρα του, να βγάλουμε την μπέμπελη, να ιδρώνουμε και μόνο που αναπνέουμε, να κοιτάμε το συντριβάνι στο Σύνταγμα με άλλο μάτι και να μην μπορούμε να ακουμπήσουμε άνθρωπο ούτε για χειραψία, χωρίς τον κίνδυνο να ενωθούν οι σάρκες μας, εις σάρκαν μίαν.
Εντάξει, έβαλε λίγη ζεστούλα, αλλά μην το χάσουμε κιόλας. Άνοιξη είναι και, ω, τι όμορφη εποχή για εμάς που αγαπάμε το φαγητούλι λίγο παραπάνω;
Τι σημαίνει άνοιξη, το λεπόν;
Άνοιξη είναι τα γεμιστά. Τώρα οι ντομάτες είναι άπαιχτες, τα αρωματικά είναι πιο φρέσκα και από τις πρωινές εφημερίδες και οι πιπεριές- αχ, αυτές οι πιπεριές. Τραγανές και μυρωδάτες.
Άκουσέ μας λίγο εδώ - αγκινάρες αλα πολίτα. Το απόλυτο γιαγιαδίστικο φαγητό. Κάποιοι μπορεί να το ξέρετε και ως “νιανιά”, καθώς οι μερακλούδες γιαγιάδες ζουπούσαν όλα τα υλικά του πιάτου μαζί με φέτα και γινόταν ένας υπέροχος, γευστικός, θρεπτικότατος πουρές.
Εσύ που μας κοιτάς περίεργα με το “ζουπούσαν”, αφού αυτό έκαναν, πώς να το πούμε;
Και ναι, το επόμενο πιάτο το είχαμε και στο χωριό μας. Για την ακρίβεια, ήταν και πιο νόστιμο στο χωριό μας γιατί εκεί οι φράουλες ήταν ντόπιες και ζουμερές: φράουλες με κονιάκ και ξύσμα λεμονιού. Μπορεί ως παιδάκια να μην ήθελαν οι γονείς να βάζουμε κονιάκ, αλλά ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΠΠΟΥ που το έσταζες μια στάλα, για το καλό.
Και κάπως έτσι, καλωσορίζουμε την άνοιξη με χαμόγελο, όρεξη και τις πιο μερακλίδικες γεύσεις της χρονιάς.
Τα λιγουρεύτηκες; Μπες στο efood market και θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις αυτές και άλλες αγαπημένες ανοιξιάτικες συνταγές!