Η ελληνική γλώσσα έχει τα δύσκολά της, αλλά έχει και τα καλά της. Κάποια από αυτά είναι οι χιλιάδες, αμέτρητες, άπειρες εκφράσεις και παροιμίες που έχουμε γύρω από το φαγητό. Θα με ρωτήσεις: “Μα είναι όλες χρήσιμες;” Και θα σου απαντήσω εγώ -με ερώτηση: “Ποιοι είμαστε εμείς να κρίνουμε;”
Είμαστε, όμως, αυτοί που θα αναλάβουμε να αναλύσουμε κάποιες από αυτές προσπαθώντας να βρούμε το βαθύτερο νόημα που κρύβεται από πίσω.

Βούτυρο στο ψωμί μου.
Λένε ότι όλες οι παροιμίες είναι βγαλμένες από τη ζωή. Τώρα, ποιος αντιμετώπισε μια κατάσταση τόσο εύκολη για αυτόν, που το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε να ξεστομίσει ήταν το: “Χα! Αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί μου”. Ότι τι, φίλε μου; Είσαι τόσο σίγουρος; Έχεις δοκιμάσει να αλείψεις κρύο βούτυρο σε ψωμί; Δε θέλω να αποκαρδιώσω κανέναν, αλλά νομίζω πως έχουμε κάποια θεματάκια εδώ. Από εμάς ένα 6,4/10.

Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα.
Συνήθως χρησιμοποιείται ειρωνικά για εκείνους που προτιμούν ασήμαντα πράγματα. Δηλαδή, μας λέτε πως αν κάποιος κάνει όρεξη μια κολοκυθόπιτα δεν είναι αρκετά σημαντικό; Ας αναλάβει τότε κάποιος να μας παρουσιάσει υπεύθυνα το πόσο σημαντικές είναι οι κολοκυθόπιτες. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, θίγομαι προσωπικά. 4,3/10

Νηστικό αρκούδι δε χορεύει.
Εγώ προτείνω να μαζευτούμε 10-15 ορεξάτοι άνθρωποι και να ψάξουμε όλες τις έρευνες που έχουν προηγηθεί σχετικά με το πώς χορεύουν τα αρκούδια. Φαγωμένα, νηστικά, εξουθενωμένα, άυπνα και όπως αλλιώς έχουν καταγραφεί. Τι εννοείς “δε νομίζω να έχει γίνει τέτοια έρευνα”; Ποιος τότε ήρθε απρόσκλητος και έβγαλε ένα τέτοιο πόρισμα; Μια απάντηση παρακαλώ. Μέχρι τότε, 3,9/10.

Ο πεινασμένος, καρβέλια ονειρεύεται.
Σα να λέμε πως ο καθένας επιθυμεί αυτό που στερείται. Μια βάση την έχει. Στην θεωρία. Προσωπικά, όταν πεινάω στον ύπνο μου βλέπω πίτσες με λαχταριστό τυρί να απλώνεται σαν ιστός, πιτόγυρα που αρνούνται πεισματικά να κλείσουν στην κορυφή τους και burger με ένα τηγανητό αυγό να τρέχει σαν καταρράκτης στο πλάι. Αν όμως εσύ ονειρεύεσαι ένα καρβέλι, fine by me. 8,1/10

Όποιος βαριέται να ζυμώσει, πέντε ημέρες κοσκινίζει.
Θα το ακούσεις και σε εκδοχή με δέκα ημέρες, ανάλογα πόσο βαριέται ο άλλος, υποθέτω. Δεν ξέρω για εσένα, εγώ όμως το χάνω λίγο. Εξηγούμαι: ποιος βαριέται να ζυμώσει, δηλαδή να χάσει 5-10 λεπτά από την ημέρα του, αλλά δεν βαριέται να κοσκινίζει 5 ημέρες; Ας ζυμώσω εγώ στην τελική αν τα χαλάμε εκεί. 7,4/10

Ωραίες οι παροιμίες, αλλά να λέμε τα σύκα, σύκα. Μπορεί η προσέγγισή μας να ήταν αμείλικτη και μπορεί να βρούμε κάποιον απέναντί μας, προτείνω μια λύση που θα μας ικανοποιήσει όλους. Ανοίγουμε efood, διαλέγουμε αυτό που τραβάει η όρεξή μας (ναι, ακόμα και καρβέλι), το παραγγέλνουμε, συνεχίζουμε την ημέρα μας χορτάτοι.

Γιατί, νηστικό αρκούδι… κάνει ό,τι θέλει είπαμε. Φαντάσου φαγωμένο. 🤤🍔