Οι μπλε τροφές είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στη φύση. Δεν υπάρχουν φυλλώδη λαχανικά μπλε (μπλε μαρούλι;), Δεν υπάρχουν μπλε κρέατα (blueburger, κακοψημένο παρακαλώ), και εκτός από βατόμουρα και μερικές μπλε-μωβ πατάτες από απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη και ίσως τον αστακό που βλέπετε, το χρώμα μπλε, στα φαγητά είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Γιατί όμως το μπλε φαγητό είναι τόσο σπάνιο;

Από όλα τα χρώματα του φάσματος, το μπλε λέγεται ότι είναι ένα κατασταλτικό της όρεξης. Σε αρκετά προγράμματα αδυνατίσματος προτείνεται να βάλετε το φαγητό σας σε μπλε πιάτο. Ή ακόμα καλύτερα, βάλτε ένα μπλε φως στο ψυγείο σας και και μπορεί να σας κοπεί η όρεξη (μπορεί και όχι).

Πριν ακόμα δοκιμάσουμε μια τροφή ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται την όψη της τροφής και μας δίνει μερικά σημάδια για το αν πρέπει να δοκιμάσουμε και κατά πόσο θα μας αρέσει αυτό που θα φάμε. Η αρχέγονη φύση μας αποφεύγει τρόφιμα που είναι δηλητηριώδη. Ένα εκατομμύριο χρόνια πριν, όταν οι πρώτοι πρόγονοί μας ήταν σε αναζήτηση τροφής, μπλε, μωβ και μαύρο ήταν «προειδοποιητικά σημάδια» δυνητικά θανατηφόρα τροφίμων.

Βέβαια, για να είμαστε και ρεαλιστές, αν δούμε ένα burger ή μία pizza ή μία μακαρονάδα με μπόλικο blue cheese, δε θα σκεφτούμε "Χμ, ας μην το φάω αυτό καλού κακού". Βασικά το ακριβώς αντίθετο θα σκεφτούμε.

Δείτε και τον George Carlin (έναν από τους μεγαλύτερους stand up comedians όλων των εποχών) να αναρωτιέται: «Που στο διάολο είναι το μπλε φαγητό;»