Ένα θερμοπωλείο ηλικίας 2000 ετών έφερε στο φως πρόσφατη αρχαιολογική σκαπάνη, όπως ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Instagram ο Μάσιμο Οσάνα, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

Οκ, πολλά ονόματα και λέξεις, οπότε ας δώσουμε λίγες παραπάνω εξηγήσεις για να γίνει και κατανοητός ο ενθουσιασμός μας.

Η Πομπηία είναι μία αρχαία πόλη της Νότιας Ιταλίας, όπου χτίστηκε τον πέμπτο αιώνα π. Χ. από Έλληνες και χάθηκε τον πρώτο αιώνα μ. Χ. ύστερα από την έκρηξη του Βεζούβιου. Παρέμεινε για χιλιάδες χρόνια ξεχασμένη, ώσπου ήρθε τυχαία στο φως το 1592 ύστερα από εργασίας που γινόντουσαν σε γειτονική περιοχή. Ύστερα από αμέτρητες ανασκαφές που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, έχουν παρουσιαστεί ανεκτίμητα ευρήματα. Ανάμεσα τους δεσπόζουν και δεκάδες θερμοπωλεία. Τι είναι όμως αυτά τα θερμοπωλεία;

Μα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα είδος take away! Σε ένα τυπικό θερμοπωλείο, ταξιδιώτες ή κάτοικοι χωρίς οικονομική άνεση μπορούσαν να προμηθευτούν ένα πρόχειρο γεύμα (comfortius foodius) σε μία σχετικά χαμηλή τιμή όπως μαρτυρούν τιμοκατάλογοι που έχουν ανακαλυφθεί ύστερα από έρευνες (η αρχαία εκδοχή των efood deals). Οι πιο τυπικές επιλογές περιελάμβαναν παστά ψάρια ή κρέατα, αποξηραμένα φρούτα και κρασί (μα ούτε ένα μπεργκεράδικο τέλος πάντων;).

Μετά την ανακάλυψη λοιπόν πως μοιραζόμαστε την ίδια φαγητοαγάπη με τους αρχαίους Ρωμαίους, θα αναγκαστούμε για πρώτη φορά να διαφωνήσουμε με τον αγαπητό Οβελίξ και να πούμε ότι δεν ήταν τελικά καθόλου τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!

Πληροφορίες που θέλουν να έχουν βρεθεί στην ίδια ανασκαφή τα πρώτα smartphones με εφαρμογή με το όνομα efoodius souvlakius είναι υπό εξέταση.