Μελομακάρονα από τον Ηλία Μαμαλάκη!
Υπάρχουν 3 βασικά βήματα για να μπορείς με σιγουριά να πεις ότι μπήκες στο πνεύμα των Χριστουγέννων:
1) Να δεις τουλάχιστον 2 φορές το "Μόνος Στο Σπίτι" (ή έστω το πρώτο "Die Hard").
2) Να μάθεις απ' έξω τους στίχους του Last Christmas.
3) Να φτιάξεις χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Αν έχεις ολοκληρώσει ήδη τα 2 πρώτα βήματα, ο Ηλίας Μαμαλάκης είναι εδώ για να σε βοηθήσει στο τρίτο! Μπες στο efood, παράγγειλε τα υλικά που χρειάζεσαι από το efood market κι ακολούθησε τη απόλυτη συνταγή για κουραμπιέδες για να γίνεις ο Christmas Master! Καλές γιορτές!
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. ελαιόλαδο
1 σφινάκι κονιάκ
150 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 ½ κουτ γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
2 κουτ. γλυκού τριμμένη κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
200 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού σόδα
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
1 ½ νεροπότηρα νερό
600 γρ. μέλι
1 κλαράκι κανέλα
Για το σερβίρισμα
250 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκαλιού. Xτυπάτε με τον αβγοδάρτη το μίγμα καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Με προσοχή προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα απαλά. Το μικρό μυστικό είναι να μη πολυανακατέψουμε ούτως ώστε όταν ψηθούν να τραβήξουν το σιρόπι.
- Η ζύμη που θα φτιάξουμε πρέπει να είναι απαλή και λαδερή. Ξεκουράστε τη για 10 λεπτά και πλάστε τα μελομακάρονα να έχουν βάρος περίπου 35 γρ. το
ένα. Αν θέλετε τα διακοσμείτε πιέζοντας τα με ένα πιρούνι. - Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ο για περίπου 25-30 λεπτά.
- Τα αφήνετε καλά να κρυώσουν και ετοιμάζετε το σιρόπι. Ζεσταίνετε το μέλι με το νερό και κλαράκι της κανέλας, ανακατεύοντας μέχρι να βράσουν για 2-3 λεπτά.
- Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα βουτώντας τα μέσα στο σιρόπι για περίπου ½ λεπτό. Τα σερβίρουμε σε δίσκο πασπαλίζοντάς τα με την καρυδόψιχα.