Θα ήθελα πολύ να ξεκινήσω γράφοντας για όλα εκείνα τα νόστιμα που βρήκα στο delivered by efood αλλά, θα κάνω μια εισαγωγή στο σημερινό μας θέμα. Gingerάκι-efoodάκι, το ξέρω πως είσαι πολύ ενημερωμένο αλλά θα ξαναπω τι είναι το Veganuary με λίγα λόγια. Στην τελική, μπορεί και να μην ξέρεις τι είναι, δεν χάλασε ο κόσμος, γι΄αυτό είμαστε εδώ, για να μαθαίνουμε τρώγοντας.

Λοιπόν, τι πάει να πει Veganuary: Φωνάζει ότι πρόκειται για σύνθετη λέξη, για το πάντρεμα του “January’” και του “vegan”. Με αυτό το όνομα, το 2014, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Jane Land και του  Matthew Glover έκανε την πρώτη του εμφάνιση στo Ηνωμένο Βασίλειο, προσκαλώντας κόσμο και εταιρείες να ακολουθήσουν έναν τρόπο ζωής και επαγγελματικής λειτουργίας μακριά από ζωικά προϊόντα.

Toν περασμένο Ιανουάριο 400.000 άτομα έκαναν επίσημα εγγραφή στην καμπάνια ενώ χιλιάδες εταιρείες δημιούργησαν νέα plant-based προϊόντα και μενού. Τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, το #Veganuary έχει χρησιμοποιηθεί σε 1,3 εκατομμύρια instagram posts. Πρόκειται για ένα διατροφικό challenge που απευθύνεται σε όλους ενώ εξαπλώνεται στον χάρτη και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους.

Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που έχει συνδεθεί με τα νέα ξεκινήματα, μικρά ή μεγαλύτερα. Είναι και ο μήνας που λέμε «ώπα κάπου, το παράκανες ρε παιδί μου, τι φάση, τι έπαθες;».  Και ναι, αναφέρομαι στο ότι μιλάμε στον εαυτό μας που έφαγε λες και δεν θα ξαναφάει μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.

Δεν θέλω να σε πιάνουν τύψεις. Όμως, αν στις γιορτές των Χριστουγέννων έτρωγες μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, αν μετά την πρωτοχρονιά είχες βάλει στόχο να ζήσεις τρώγοντας βασιλόπιτα κι όσο beef wellington περίσσεψε, συνέχισε την ανάγνωση, μπορεί όσα θα σου πω να σου φανούν περισσότερο χρήσιμα απ’ όσο φανταζόσουν.

Σίγουρα ξέρεις πως μια μικρή αποχή από το κρέας μόνο καλό κάνει στον οργανισμό σου. Ακόμα λοιπόν κι αν δεν σου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να δοκιμάσεις τον vegan τρόπο διατροφής, όλο και κάπου θα έχεις δοκιμάσει μια συνταγή χωρίς ζωικά προϊόντα που σου άρεσε. Μιας και βρισκόμαστε ακόμα στον Ιανουάριο που ο βιγκανισμός έχει την τιμητική του σε παγκόσμιο επίπεδο, σκέφτηκα να σου συγκεντρώσω όσα ωραία συνάντησα σκρολάροντας στο delivered by efood, την υπηρεσία διανομής του efood που φέρνει τα αγαπημένα μας μαγαζιά -που μέχρι χθες δεν έρχονταν στην πόρτα μας- στην πόρτα μας!  

Θα κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στo κέντρο αλλά θα κατευθυνθούμε και προς τα Νότια για να σου γνωρίσω τα vegan spots που με έχουν γλιτώσει πολλές φορές από το μαγείρεμα κι έχουν ικανοποιήσει την επιθυμία μου για υγιεινό junk.

Ξεκινάω από την καρδιά της πόλης, από το Μοναστηράκι όπου βρίσκεται το Vegan Beat. Από εκεί σου προτείνω να δοκιμάσεις πιτόγυρο για το οποίο στοιχηματίζω το MG Food Studio ότι θα σε κάνει να αμφιβάλεις αν είναι vegan ή κανονικό. Σε περίπτωση που στο δίλημμα «σουβλάκι ή burger» ψηφίζεις  το δεύτερο, έχει κι ένα τέτοιο φοβερό (και κάτι παραπάνω από χορταστικό) με μπιφτέκι από γλυκοπατάτα, μαυρομάτικα και καστανό ρύζι.  Στην οδό Περικλέους έχω απολαύσει το επικότερο όλων των vegan λαχματζούν που κυκλοφορούν, άλλο να στο γράφω κι άλλο να το τρως.

Εσένα που το τιμάς το ταπεράκι της μαμάς, θα σε πάω στο Μετς, εκεί που φτιάχνει το Veganaki τα vegan μαγειρευτά του. Απ΄όλα τα κλασικά που τιμά καθημερινά, πιστεύω πως το παστίτσιο του είναι και η σπεσιαλιτέ του. Ψήνει πολύ νόστιμα φαλάφελ, ωραία μπιφτέκια από ροβίτσα ενώ κάνει και μια ά-παι-χτη ομελέτα φούρνου με βάση ηλιόσπορους και σπόρους chia, με μανιτάρια, πράσινη πιπεριά, κόκκινη πιπεριά, κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά. Χόρτασες μόνο με την περιγραφή; Που να την παραγγείλεις κιόλας!

Φύγαμε για το κοντινό Κουκάκι, πάμε στο Peas vegan & raw food. Μπορείς να πάρεις το πρωινό σου (see what I did there?), να διαλέξεις μία από τις τέλειες τάρτες του και τη να συνοδεύσεις με το δικό τους γάλα με κακάο. Επίσης, πρέπει να δοκιμάσεις τα τυλιχτά του όπως αυτό με τον γύρο σεϊτάν και το άλλο με το μαριναρισμένο τόφου. Όσο για το ωμοφαγικό club του, νομίζω ότι θα σου φανεί φοβερά ενδιαφέρον αν προωτοδοκιμάζεις αυτή την κουζίνα και έχεις διάθεση να πέσεις στα βαθιά, το προτείνω ανεπιφύλακτα δηλαδή σε περίπτωση που το μότο σου είναι «αν είναι να κάνουμε μια δουλειά να την κάνουμε σωστά».

Και τώρα, θα κατέβουμε στα Νότια, θα πάμε στη Γλυφάδα, στο καλύτερο (ΚΤΤΜΓ) vegan εστιατόριο της Αθήνας. Βρισκόμαστε στη Γη με τις χορταστικές μερίδες, με το φουλ θρεπτικό φαγητό που δεν στερείται ούτε σε γεύση ούτε σε εμφάνιση. Έχει υπέροχα γλυκά, το ένα καλύτερο από το άλλο, θα έλεγα να ξεκινήσεις με ένα από τα cheesecake. Το φυτικό λαδοτύρι του θα σε κάνει να αναφωνήσεις «πω» με μπόλικα ω, όπως και τα αυγά a la Florentine που θα σου μοιάζουν με αυγά αλλά δεν θα είναι. Να δοκιμάσεις και τις τάρτες με βάση το φαγόπυρο (Caprese, εμείς θα τα ξαναπούμε σύντομα) αλλά και το double mushroom burger- το βραβείο του απόλυτου healthy βρώμικου της πόλης από μένα. Και τα δικά τους φυτικά βούτυρα ξηρών καρπών να πάρεις, θα σου αλλάξουν το ψωμί και τη ζωή.  

Gingerάκι-efoodάκι εύχομαι με αυτή τη βόλτα να σε βοήθησα στην αποτοξίνωσή σου ή στο να ανακαλύψεις τα vegan spots που πλέον έρχονται σε σένα με το delivered by efood. Καλή όρεξη και καλό υπόλοιπο Veganuary να έχεις!