Πρόσεξε να δεις τι γίνεται τώρα. Για να σου μιλήσω για τον foodie και το φαγητό θα πρέπει να ξεκινήσω με μια πολύ ιδιαίτερη φράση που είπε κάποια στιγμή αυτή η υπέρτατη περσόνα της κουζίνας Julia Child:

“Οι άνθρωποι που αγαπούν το φαγητό, είναι πάντα οι καλύτεροι άνθρωποι”

Οπότε, ας πάρουμε ως δεδομένο το ότι οι foodies δεν είναι κάτι κακό. Και αυτό γιατί αγαπούν το φαγητό. Και γιατί το είπε η Julia Child. Τι θες τώρα;

Εύλογα όμως εσύ συνεχίζεις να απορείς για τον foodie και το συνάφι του. Τι να είναι τελικά αυτός ο “foodie”;  Στο Urban Dictionary – που πολύ το εμπιστεύομαι γιατί πάντα λέει την αλήθεια (expectations vs reality φάση) – δίνει δύο διαφορετικούς ορισμούς και αυτό λιγάκι με μπέρδεψε.

Ο πρώτος έλεγε αυτό:

Και ο δεύτερος αυτό:

Και το σκέφτηκα, το σκέφτηκα (ενούνησα, ενούνησα που έλεγε και η Παρθένα) και τελικά ξέρεις κάτι; Καταλήγω κάπου. Αλλά και πάλι όχι ολοκληρωτικά. Μετά λοιπόν την απογοήτευση που ένιωσα από τον καλύτερο μου φίλο, το Urban Dictionary, αποφάσισα να κάνω μια “μικρή” έρευνα (3 ώρες έψαχνα για να μπορέσω να σε μάθω κι εσένα) σχετικά με την πραγματικότητα του “foodie”.

Έτσι, για την ιστορία, να σου πω ότι o όρος foodie πρωτοεμφανίστηκε το 1984 και μόνο καλά πράγματα σήμαινε. Ήταν σαν αυτός ο τύπος που όχι απλά τρώει αλλά ενδιαφέρεται πραγματικά γι’αυτό που τρώει. Αυτός που γινόταν ο gourmet της διπλανής πόρτας. Αυτός που όχι μόνο ξέρει τι του αρέσει, αλλά και γιατί του αρέσει. Μάλιστα μέχρι και βιβλίο κυκλοφόρησε με τίτλο “The Official Foodie Handbook”. Και έκανε και πάταγο σου λέει.

foodie -3

(φωτογραφία με ατμοσφαιρική foodie διάθεση)

Δεν θα σου δώσω ακριβή ορισμό γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν θα διαφέρει και ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ από το Foodie #1. Θα σου δώσω όμως 10 φράσεις που κάθε foodie θα ενστερνιστεί. Και αν κι εσύ νιώσεις κοντά στις περισσότερες από αυτές μάλλον πρέπει να σκεφτείς κι εσύ ότι μπορεί να είσαι foodie!

(Έλα. Ξεκόλλα. Δεν σου είπαμε ότι έχεις κολλήσει ψείρες. Καλό είναι)

1. Τα 3/4 των γευμάτων σου βρίσκονται στο Instagram με hashtags #heavenonearth #eat #foodlover #yummi #foodlove #lovefood #healthyfood #gourmandise #foodgasm

2. Σου αρέσει να μιλάς για τα εποχιακά λαχανικά. Και να τα ψάχνεις. Και να ρωτάς. Και να μαθαίνεις γι’αυτά.

λαχανικά

3. Οτιδήποτε είναι παραγωγής μικρής φάρμας, μικρής εταιρείας, μικρού start-up, μικρού τοπικού ντελικατέσεν μαγαζιού είναι πάντα θησαυρός για το τραπέζι σου!

4. Θέμα συζήτησης που αγαπάς είναι το #foodporn

tumblr_mvrr6cGtLO1sigrfso1_500

5. Κοροϊδεύεις τους φίλους σου που το foie gras θα το πουν φουϊ γκρας και το gnocchi θα το πουν γκνότσι (ή κάτι τέτοιο)

6. Στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά (ναι έχεις ντουλάπι ειδικά αφιερωμένο στα μπαχαρικά) εκτός από τα πολλά διαφορετικά είδη πιπεριού υπάρχουν και πολλά αλάτια διαφορετικου μεγέθους από πολλά μέρη του κόσμου.

7. Κάθε φορά που θα ακούσεις ότι κάποιος δεν έφτιαξε μόνος του την σάλτσα ντομάτας, αλλά την πήρε έτοιμη κοιτάς κάπως έτσι.

wtf foodie

8. Έχεις ένα blog που δεν το λες απαραίτητα food blog αλλά είναι γεμάτο φαγητά.

9. Έχεις μάθει τις διαφορές στις ποσότητες όταν διαβάσεις σε κάποια ξένη συνταγή “pinch”, “dash”, “splash”, και “whisper”.

10. Γυρνώντας από τη λαϊκή θα πεις “Αχ, αγόρασα τα πιο όμορφα ραδίκια του κόσμου. Τα ερωτεύτηκα”.