Περιμέναμε μέρες. Πολλές μέρες. Πάνω από 1300 για την ακρίβεια. Κάναμε υπομονή, αναμέναμε καρτερικά, αλλά επιτέλους η νέα ταινία του Tarantino έφτασε και νιώθουμε λες και κάνουμε unboxing το Nintendo64 τα Χριστούγεννα του 1997.

Γιατί τόσο hype; Γιατί υπάρχουν ελάχιστα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο που μπορούν να πετύχουν αυτό που πετυχαίνει ΚΑΘΕ ταινία του Tarantino: να καταφέρουν όλους όσους αμφισβητούν τα πάντα να παραδεχτούν την ποιότητα και τη διαχρονική αξία τους.

Βέβαια, για να λέμε και την αλήθεια, υπάρχει ακόμα ένας βασικός λόγος που αγαπάμε λίγο παραπάνω από το νορμάλ τον κύριο Quentin: μέσα στα αναρίθμητα σκηνοθετικά tricks που χρησιμοποιεί όλα αυτά τα χρόνια, όπως τα close up πλάνα, η πανέξυπνη χρήση της μουσικής ή  οι σκηνές χορού, έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει το φαγητό ως ένα βασικό εργαλείο για την εξέλιξη της υπόθεσης, για να παρατείνει την ένταση ή ακόμα και για να δώσει ένα κωμικό χαρακτήρα στη σκηνή. Κάποιες φορές όμως, το χρησιμοποιεί τόσο καλά, που πραγματικά ξεχνάς την ταινία, τη μέρα, τη χρονιά και επικεντρώνεσαι απλά εκεί.

Το efood μάζεψε τις πέντε σκηνές του Tarantino που μας ανάγκασαν να βγούμε από την αίθουσα και να πάμε τρέχοντας στο κυλικείο και στις παρουσιάζει!

Milkshake – Pulp Fiction

“Πρέπει να μάθω τι γεύση έχει ένα milkshake που κοστίζει 5 δολάρια». Κι εμείς θέλαμε να μάθουμε αγαπητέ Vincent Vega, αλλά το κράτησες για σένα. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό άρθρο μόνο με τις φαγητοσκηνές του Pulp Fiction, αλλά πραγματικά το συγκεκριμένο milkshake μας άγγιξε περισσότερο κι από τον καταπληκτικό χορό του Travolta.

Nachos – Death Proof

Όταν ένας σκηνοθέτης σε έχει συνηθίσει σε επικές ταινίες, είναι απόλυτα φυσικό μία απλά καλή ταινία να σου φαίνεται κατώτερη των προσδοκιών. Το Death Proof λοιπόν, αποτελεί πιθανότατα την πιο μέτρια στιγμή στην ιστορία του Tarantino, αλλά ταυτόχρονα και την αφετηρία του ASMR, με μία από τις πιο foodporn σκηνές του cinema. Ο κεντρικός χαρακτήρας του έργου, Stuntman Mike, μας συστήνεται μέσα από ένα close up πλάνο να καταβροχθίζει nachos σε ένα bar του Austin, ως άλλος Ντένεθορ στη Μίνας Τίριθ. Μια απλή σκηνή που έκανε τους σιελογόνους αδένες μας να πάθουν παροξυσμό.

Bill’s Sandwich – Kill Bill vol. 2

Ξέρεις ότι κάτι κακό ετοιμάζεται. Υπάρχει μία ένταση, ένα σασπένς, ένα μακελειό στα σκαριά. Κι εκεί που κρατιέσαι στην πολυθρόνα για να δεις πως θα εξελιχθεί μία από τις πιο όμορφες σκηνές του Kill Bill, ο Bill προτιμάει να φτιάξει ένα σάντουιτς για τη B.B., ενώ παράλληλα μιλάει για το θάνατο. ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ; Άσε τα σάντουιτς και πάμε στο ψητό! Όπα, γαλοπούλα είναι αυτή; Και ζαμπόν; Και ελβετικό τυρί; Και αμερικάνικο; Και μαγιονέζα με μουστάρδα; Και κόβεις και την κόρα; Τι μάστορας είσαι ρε Bill; Που είχαμε μείνει με την ταινία;

Apple Strudel - Inglourious Basterds

Υπάρχουν πιο λαχταριστά φαγητά στο κινηματογραφικό σύμπαν του Tarantino; Πιθανότατα ναι. Έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο σε τέτοιο βαθμό που απλά ένα πλάνο πάνω του να αποτελεί βασικό κομμάτι της πλοκής; Σίγουρα όχι. Το Strudel αποτελεί μία αλληγορία σε μία από τις πιο εμβληματικές slow σκηνές του Αμερικανού σκηνοθέτη, αφού συμβολίζει την εξουσία που θεωρεί πως έχει ο γερμανός Landa πάνω στη Shosanna, αναγκάζοντας την να περιμένει την κρέμα πριν το δοκιμάσει. Βέβαια αυτά τα σκέφτεσαι τη δέκατη φορά που βλέπεις τη σκηνή. Τις πρώτες εννιά απλά θαυμάζεις αυτό το θαύμα της ζαχαροπλαστικής.

Big Kahuna Burger - Pulp fiction

Το ξανάπαμε και θα το ξαναπούμε: Το Pulp Fiction είναι ο η ταινία που θα παίξει πρώτα με το στομάχι σου και μετά με το μυαλό σου. Και το Big Kahuna Burger κατάφερε ακριβώς αυτό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δε μοιράζεται κανείς τόσο πρόθυμα το burger του, αλλά ας είμεθα ειλικρινείς, όταν στο ζητάει ο Samuel Jackson, δεν έχεις και πολλές επιλογές. Highlight της σκηνής η επική ατάκα: «Burger, ο θεμέλιος λίθος κάθε υγιεινού πρωινού». Δες το video και πες μας ότι δεν ψήθηκες να παραγγείλεις burger. We dare you,we double dare you!

Κάτι τα nachos, κάτι τα burger, μία λιγούρα τη νιώσαμε. Κι επειδή είμαστε σίγουροι πως είσαι στην ίδια φάση (και το σάντουιτς του bill δεν ξέρουμε αν θα το βρει, μπορείς να μπεις στο efood, να παραγγείλεις και να ξεκινήσεις μαραθώνιο Tarantino!