Το παστίτσιο ήταν το κίνητρο για να μαζέψεις τα παιχνίδια σου όταν ήσουν παιδί, να ξεπεράσεις την κρίση ορμονών όταν ήσουν έφηβος και να δώσεις νέο νόημα στην ημέρα σου τώρα που μεγάλωσες. Με άλλα λόγια, το παστίτσιο ήταν, είναι και θα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά. Και πώς θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε; Με ένα συγκλονιστικά υπέροχο συνδυασμό ζυμαρικών, κιμά και μπεσαμέλ, το παστίτσιο φιγουράρει στην κορυφή της παραδοσιακής μας κουζίνας και σίγουρα είναι από τις πρώτες απαντήσεις που έρχονται στο μυαλό σου στην ερώτηση “τι θες να φάμε σήμερα;”!

1. Παστίτσιο, το “Ανακατεμένο”
2. Η συνταγή για παστίτσιο είναι μία
3. Το παστίτσιο από τα ξένα
4. Θερμίδες - Παστίτσιο: 1-0
5. Συνταγή για παστίτσιο: η διαιτητική
6. Συνταγή για παστίτσιο: η vegan
7. Συνταγή για παστίτσιο: η gourmet
8. Tips για να φτιάξεις το τέλειο παστίτσιο
9. Ναι αλλά γιατί να φτιάξω παστίτσιο αφού υπάρχει το efood;
10. Τελικά, γιατί να φάω παστίτσιο;

Παστίτσιο, το “Ανακατεμένο”

Εσύ ήξερες πως το παστίτσιο, το λατρεμένο παραδοσιακό μας φαγητό, δεν είναι τελικά και τόσο ελληνικό; Καλά θα μου πεις αφού έχει σαν πρώτη ύλη του τα μακαρόνια, κάπου θα πήγαινε το μυαλό σου. Και ναι λοιπόν, βάζοντας στην άκρη την εθνική μας υπερηφάνεια, θα σου πούμε ότι προέρχεται από την Ιταλία του 17ου αιώνα και ότι στην πραγματικότητα, η λέξη παστίτσιο σημαίνει μπέρδεμα-ανακατωσούρα. Οι φίλτατοι γείτονες μας Ιταλοί, είχαν δώσει το όνομα αυτό σε μια κατηγορία πιτών με ζυμαρικά και ραγού, όπου μάλλον επικρατούσε ένας χαμός με τα υλικά να μπαίνουν ανάκατα μέσα στη ζύμη. Επειδή, όμως, αν δεν παινέψουμε το σπίτι μας θα πέσει να μας πλακώσει, λέμε -απολύτως αντικειμενικά- πως την ανακατωσούρα αυτή εμείς τη φτάσαμε σε άλλο level!

Η συνταγή για παστίτσιο είναι μία

Κι εδώ απαντάμε: “όπως το δει κανείς”. Το παστίτσιο που ξέρεις κι αγαπάς είναι μια προσφορά του αγαπητού κύριου Τσελεμεντέ, ο οποίος το προσάρμοσε στις προτιμήσεις του αστικού πληθυσμού (τι νόμιζες ότι η αστικοποίηση δεν επηρεάζει το στομάχι σου;). Εδώ πρέπει να αποδώσουμε ενός λεπτού σιγή στον προαναφερθέντα κύριο, καθώς εικάζεται ότι αυτός πρόσθεσε την πεντανόστιμη μπεσαμέλ στη συνταγή. Μια στρώση χοντρών μακαρονιών, λοιπόν, μια στρώση κιμά, ακολουθούμενες από άλλες δύο αντίστοιχες στρώσεις και σκεπασμένες απαλά με λαχταριστή, τρεμουλιαστή μπεσαμέλ και τριμμένο τυράκι είναι η εικόνα που έχουμε όλοι για το παστίτσιο.

Αν πας, όμως, προς την άλλοτε ενετοκρατούμενη Κέρκυρα (απ’ όπου και μάλλον οφείλουμε την πρώτη επαφή μας με το εν λόγω φαγητό -respect!) και παραγγείλεις παστίτσιο τσι νόνας, θα σου έρθει μια μακαρονόπιτα με τριμμένο τυρί, αυγό, κοτόπουλο και κρέας μοσχαρίσιο ή αρνίσιο. Από την άλλη, οι Ενετοί το χεράκι τους το έβαλαν και στα Κύθηρα και μεταξύ άλλων, μας άφησαν το βενετσιάνικο παστίτσιο -το οποίο μάλιστα συνήθως τρώγεται Κυριακή της Αποκριάς. Μια ζύμη με κιμά και μοσχαρίσιο συκώτι ακούγεται κι αυτή not bad, έτσι;

Το παστίτσιο από τα ξένα

Την ελληνική εκδοχή δεν τη φτάνει κανείς -τα έχουμε πει αυτά- ωστόσο και σε άλλες χώρες την κάνουν την προσπάθεια τους και κάτι καταφέρνουν με τις δικές τους παστιτσιοπαραλλαγές. Τα κυπριακά μακαρόνια φούρνου δεν είναι τίποτα άλλο από το παστίτσιο με χοιρινό ή ανάμεικτο κιμά, κανέλα (καλά αυτό το βάζουμε κι εδώ), δυόσμο ή μαϊδανό και φυσικά χαλούμι αντί οποιουδήποτε άλλου τυριού. Στη Μάλτα, αν θες να φας κάτι παραπλήσιο με παστίτσιο, θα πρέπει να ζητήσεις “Timpana” και να περιμένεις κάτι πιτοειδές χωρίς μπεσαμέλ. Οι Έλληνες της Αιγύπτου, από την άλλη, έκαναν καλή δουλειά καθότι η εκδοχή του “Macaroni Béchamel” διαφέρει ουσιαστικά μόνο στο μακαρόνι. Εκεί, χρησιμοποιούν πένες.

Θερμίδες - Παστίτσιο: 1-0

Φυσικά και δεν πίστευες πως το παστίτσιο είναι το κατεξοχήν φαγητό διαίτης. Με μακαρόνια, κιμά, μπεσαμέλ και κεφαλοτύρι, οι πιθανότητες να σε βοηθήσει στη δίαιτα σου είναι μηδαμινές. Μια μερίδα παστίτσιου, λοιπόν, έχει περίπου 400 kcal. Και μιλάμε για μερίδα εστιατορίου (περίπου 200γρ.), όχι για τις κομματάρες που σερβίρει η μαμά σου. Για να τις κάψεις δηλαδή, θα χρειαστείς περίπου μιάμιση ώρα αεροβικής άσκησης. Αξίζει; Μα και βέβαια θα το τρώγαμε ξανά και ξανά και ξανά!

Συνταγή για παστίτσιο: η διαιτητική

Για εσένα, όμως, που είσαι ο fit τύπος και προσέχεις τις θερμίδες σου ή αντίθετα, για εσένα που δεν είσαι καθόλου fit τύπος και θα έπρεπε να τις προσέχεις, υπάρχει εναλλακτική. Τι έτσι θα σε αφήναμε; Άκου τι θα κάνεις για να απολαύσεις ένα πεντανόστιμο παστίτσιο, χωρίς να αποκτήσεις ψυχολογικά ανεβαίνοντας στη ζυγαριά σου.

  • Βήμα 1ο: Χρησιμοποίησε μακαρόνια ολικής άλεσης. Όλη η γεύση, λιγότερες θερμίδες, περισσότερες φυτικές ίνες.
  • Βήμα 2ο: Συνδύασε το μοσχαρίσιο κιμά με μανιτάρια ή κιμά κοτόπουλου.
  • Βήμα 3ο: Αφαίρεσε εντελώς το βούτυρο της μπεσαμέλ (ή βάλε ελάχιστο), αντικατέστησε το πλήρες γάλα με ελαφρύ και το αλεύρι με κορν φλάουρ. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις μπεσαμέλ γιαουρτιού.
  • Βήμα 4ο: Μην πασπαλίσεις το παστίτσιο με κεφαλοτύρι ή γραβιέρα αλλά τρίψε λίγη μυζήθρα.

Συνταγή για παστίτσιο: η vegan

Εσύ που είσαι vegan, τόση ώρα νομίζεις ότι αυτό που διαβάζεις δε σε αφορά; No, no, no! Μέγα λάθος! Φυσικά και θα σου πούμε πώς θα φας κι εσύ το κομματάκι σου χωρίς να προδώσεις τη διατροφή και τις ιδέες σου. Κάτσε και σημείωσε! Πρώτον, βάζεις κιμά μανιταριού ή σόγιας, ή αν θες κάνεις μια σάλτσα λαχανικών, με κολοκυθάκι, μελιτζάνα, πιπεριά και όλα τα καλά. Φτάνουμε τώρα στη μπεσαμέλ! Κι εδώ τα πράγματα είναι εύκολα. Βάζεις ρόφημα σόγιας ή γάλα αμυγδάλου και προαιρετικά ρίχνεις μέσα και πασπαλίζεις με λίγο φυτικό τυράκι. Yummy!

Tip: Δοκίμασε τις παραπάνω ιδέες ακόμα κι αν δεν είσαι vegan. Είναι πραγματικά must, ενώ σε καλύπτουν και σε περιόδους νηστείας.

Συνταγή για παστίτσιο: η gourmet

Εννοείται πως δε θα αφήναμε παραπονεμένους τους κοσμοπολίτες καλοφαγάδες μας που θέλουν τη γκουρμεδιά τους. Ποιος σας είπε, λοιπόν, ότι επειδή μάθατε το παστίτσιο από τη γιαγιά σας, δεν μπορεί να γίνει και gourmet; Σας πληροφορούμε πως το παστίτσιο έχει αρχίσει και παίρνει τη θέση του στα μενού των πιο in εστιατορίων. Ω ναι! Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Παίξτε με τα μακαρόνια. Αφήστε τα κλασικά χοντρά μακαρόνια και δοκιμάστε πιο περίεργα είδη.
  • Αντικαταστήστε τον κιμά. Βάλτε γαρίδες, κιμά χταποδιού ή φτιάξτε μια υπέροχη σάλτσα με κοτόπουλο, λαχανικά και μπόλικα μυρωδικά.
  • Αλλάξτε τη μπεσαμέλ. Βάλτε, ας πούμε, κρέμα κολοκύθας ή μπεσαμέλ με γλυκιά πάπρικα ή με άλλα μπαχαρικά και μυρωδικά.
  • Μη ξεχάσετε το σερβίρισμα! Δε χρειάζεται καν να το πούμε. Η μισή αρχοντιά ενός gourmet πιάτου που σέβεται τον εαυτό του είναι το σερβίρισμα. Βάλτε όλη σας τη μαεστρία!

Τώρα ίσως βέβαια να αναρωτιέστε αν αυτό είναι όντως παστίτσιο. Why not? Όλα στο μυαλό είναι!

Tips για να φτιάξεις το τέλειο παστίτσιο

Όποια εκδοχή κι αν ακολουθήσεις για το παστίτσιο σου, υπάρχουν μερικά tips που θα σου εξασφαλίσουν την επιτυχία. Διάβασε τα, λοιπόν, αλλά μην τα πεις παραέξω!

  • Τα ζυμαρικά σου θα τα βράζεις 2-3 λεπτά λιγότερο απ’ ότι θα τα έβραζες κανονικά. Μη μου τα λασπώσεις!
  • Κράτα 1-2 κούπες από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια για να το προσθέσεις μετά στη μπεσαμέλ.
  • Εννοείται μην τα ξεπλένεις όταν τα βγάζεις από την κατσαρόλα. Φεύγει όλο το άμυλο!
  • Ρίξε, λίγο βούτυρο ή λαδάκι στην κατσαρόλα πριν τα ξαναρίξεις και ανακάτεψε. Θα σου κολλήσουν αλλιώς, να ξέρεις!
  • Βάλε λίγη κανέλα στον κιμά σου.
  • Φρόντισε ό,τι είδους κιμά κι αν χρησιμοποιήσεις, να είναι ζουμερός. Έτσι, θα γίνει πιο ζουμερό όλο το παστίτσιο σου.
  • Ανακάτευε τη μπεσαμέλ μέχρι να νιώσεις ότι δεν έχεις πια χέρι!
  • Αν βάλεις αυγά στη μπεσαμέλ σου, προτίμησε μόνο κρόκους.
  • Βάλε μια κουταλιά από τη μπεσαμέλ στον κιμά πριν να αρχίσεις να τον στρώνεις. Θα μας θυμηθείς!

Ναι αλλά γιατί να φτιάξω παστίτσιο αφού υπάρχει το efood;

Μας ρωτάς και πώς να μη  συμφωνήσουμε μαζί σου; Πέτα την ποδιά, βγες από την κουζίνα κι έλα να κάνεις αυτό που ξέρεις καλά: παράγγειλε! Μόνο στην Αθήνα, θα βρεις πολλά καταστήματα. Δηλαδή φαντάσου επιλογές και ποικιλία. Για να σου δώσουμε να καταλάβεις, εδώ στο efood έχουμε υπολογίσει πως περίπου….κομμάτια παστίτσιο την εβδομάδα φέρνουν χαμόγελα στο πρόσωπο αυτών που τα παραγγέλνουν. Γιατί να μην είσαι ένας από αυτούς;

Πώς θα παραγγείλω το παστίτσιο μου από το efood;

Η διαδικασία είναι so, so simple. Μπαίνεις efood, βάζεις διεύθυνση για να δούμε ποια μαγαζιά μπορούν να σε φιλέψουν με το παστίτσιο τους και εν συνεχεία, the choice is yours!

Σε ποιες efood κουζίνες να ψάξω για παστίτσιο;

Τα efood μαγειρευτά delivery είναι η κατηγορία σου για να βρεις όλες τις επιλογές σε παστίτσιο και να παίξεις μπάλα.

Πόσο θα πληρώσω για ένα παστίτσιο;

Ένα απολαυστικό κομμάτι παστίτσιο θα φτιάξει τη μέρα και τη διάθεση σου, θα γεμίσει το στομάχι σου, θα σου χαρίσει απλόχερα απόλαυση και θα σου στοιχίσει μόλις 5-7€. Αν δεν είναι αυτό value for money, τι άλλο μπορεί να είναι;

Τελικά, γιατί να φάω παστίτσιο;

Μπορεί το παστίτσιο, στη νορμάλ εκδοχή του, να είναι ολίγον τι παχυντικό. Είναι, όμως, το άτιμο πεντανόστιμο. Και πέραν αυτού, έχει κι αυτό τη διατροφική του αξία. Καταρχάς δεν περιλαμβάνει τίποτα τηγανητό, να τα λέμε κι αυτά! Μετά, ο κιμάς είναι μια πρώτης τάξης πηγή πρωτεΐνης, ψευδάργυρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και σιδήρου, ενώ το γαλατάκι της μπεσαμέλ μας προσφέρει απλόχερα ασβέστιο και γενικότερα η μπεσαμέλ τις έχει τις πρωτεΐνες της και τις βιταμίνες της (κυρίως Β12 και ριβοφλαβίνη). Τέλος, αν επιλέξεις μακαρονάκια ολικής θα πάρεις και τις φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και το σελήνιο σου. Δεν το λες κι άσχημα!

Τι; Θέλεις κι άλλα για το παστίτσιο;

Τι τυριά βάζουμε στο παστίτσιο;

Εμείς θα σου πούμε τι του ταιριάζει και ποιες είναι οι light εναλλακτικές και ευθύνη δε φέρουμε! Μετά εσύ επιλέγεις! Για φουλ απίθανη γεύση, θα πας φυσικά στο κεφαλοτύρι και εν συνεχεία, σε επιλογές όπως το πεκορίνο και η παρμεζάνα. Αν προσέχεις τη σιλουέτα σου, προτίμησε φέτα ή άλλο τυρί με χαμηλά λιπαρά, ανθότυρο ή μυζήθρα.

Με τι σαλάτα συνοδεύεται το παστίτσιο;

Το παστίτσιο είναι παντός τύπου και καιρού, αν θες τη γνώμη μας. Οπότε φάε ό,τι σαλάτα τραβάει η ψυχή σου. Ωστόσο, για να μην το παρακάνουμε (είπαμε τις έχει τις θερμιδούλες του), μην πέσεις με το μούτρα στα dressing μαγιονέζας κτλ. Κι επειδή πολλές φορές το απλό είναι το καλύτερο, τι θα έλεγες για μια χωριάτικη σαλατούλα;