Μαζέψαμε τα δημοφιλέστερα fast food σε 10 χώρες και στα παρουσιάζουμε για να ξέρεις τι να δοκιμάσεις εάν ποτέ βρεθείς σε μια (ή περισσότερες) από αυτές!
Πιερόγκι (Pierogi) – Πολωνία
Το φαγητό των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης έχει αρχίσει να τραβάει την προσοχή όλου του πλανήτη όλο και περισσότερο και πώς να μην συμβεί αυτό με υπέροχα φαγητά, όπως τα πιερόγκι. Στην πραγματικότητα, η προέλευση του πιάτου είναι άγνωστη, μιας και αποτελεί φαγητό διάφορων χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ωστόσο, ειδικά στην Ευρώπη και την Αμερική, η εκδοχή των πιερόγκι της Πολωνίας είναι η πιο δημοφιλής. Τα πιερόγκι είναι ένα είδος ζύμης, που μοιάζει με τα τορτελίνια, που συνήθως βράζονται αρχικά και έπειτα ή ψήνονται ή τηγανίζονται σε βούτυρο με κρεμμύδια τις περισσότερες φορές. Παραδοσιακά επιδέχονται διάφορες γεμίσεις όπως πατάτα, λάχανο τουρσί, κρέας, τυρί ή ακόμα και φρούτα. Τα πιερόγκι σερβίρονται σε ποικίλες μορφές και με διάφορες γεύσεις, αλμυρά, γλυκά ή πικάντικα και θεωρούνται το εθνικό πιάτο της Πολωνίας. Η πολωνική λέξη πιερόγκι είναι γένους πληθυντικού, καθώς ο ενικός αριθμός χρησιμοποιείται σπάνια, ίσως γιατί κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα.
Σούσι – Ιαπωνία
Το Sushi είναι, όπως είπαμε, Ιαπωνικό φαγητό το οποίο αποτελείται από ρύζι μαγειρεμένο σε ξύδι, συνδυασμένο με ψαρικά ή λαχανικά ή τροπικά φρούτα. Τα συστατικά που μπορεί κάποιος να προσθέσει κατά την διάρκεια που φτιάχνει sushi είναι αμέτρητα. Το ρύζι, ωστόσο, καστανό ή λευκό, παραμένει η σταθερή αξία. Και για να μην σας πιάσουν και αδιάβαστους το sushi πολλές φορές φτιάχνεται και με ωμά ψάρια. Το ωμό ψάρι που κόβεται και σερβίρεται χωρίς ρύζι λέγεται sashimi. Αγαπημένα συνοδευτικά της Ιαπωνικής μαγειρικής ανακάλυψης είναι το τζιντζερ, το wasabi και η σως σόγιας.
Spring rolls-Βιετνάμ/Κίνα
Τα spring rolls είναι ένας γενικός όρος με τον οποίο περιγράφουμε όλα τα τυλιχτά ρολάκια στη δυτική κουζίνα που σερβίρονται ως ορεκτικά. Οι ανατολικές και νοτιοανατολικές εκδοχές των spring rolls έχουν διαφορετικά ονόματα ανάλογα με την προέλευσή τους, τον τρόπο μαγειρέματός τους, το είδος του τυλίγματος και τη γέμισή τους. Τα spring rolls μπορεί να είναι γλυκά ή πικάντικα, ψημένα ή τηγανισμένα. Τα πικάντικα spring rolls περιλαμβάνουν συνήθως λαχανικά, ενώ τα ψημένα spring rolls είναι τις περισσότερες φορές πιο μεγάλα και πιο νόστιμα. Επίσης, ανάλογα το εστιατόριο στο οποίο θα τα γευτείτε, μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη γεμίσεων, όπως κρέας και τυρί με λαχανικά, ενώ χρησιμοποιούνται σε πολλά εστιατόρια, όχι απαραίτητα κινέζικα, ως ορεκτικό ή συνοδευτικό.
Μπουρίτο – Αμερική/Μεξικό
Τα μπουρίτο δεν είναι πολύ διαδεδομένα στην Ευρώπη, αλλά είναι από τα πιο διάσημα πιάτα στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική. Τα μπουρίτο αποτελούνται από μια τορτίγια σταριού που περιλαμβάνει διάφορες γεμίσεις. Η τορτίγια είναι συνήθως ελαφρά ψημένη ή περασμένη από ατμό για να μαλακώσει και να μπορεί να τυλιχθεί πιο εύκολα. Στο Μεξικό, τις περισσότερες φορές η γέμιση είναι φασόλια ή κρέας, ωστόσο, στην Αμερική υπάρχουν πολλοί και διάφοροι συνδυασμοί για το τι θα περιλαμβάνει το μπουρίτο. Υλικά όπως μεξικανικό ρύζι, φασόλια, μαρούλι, σάλσα, κρέας, αβοκάντο, τυρί και sour cream είναι μερικά από όσα μπορεί να περιλαμβάνει ένα μπουρίτο, ενώ ακόμα και το μέγεθος διαφέρει, καθώς τα αμερικανικά μπουρίτο φαίνεται να είναι πολύ πιο μεγάλα από τα μεξικανικά. Δυστυχώς, στην Ευρώπη τα εστιατόρια όπου μπορεί κανείς να γευτεί αυθεντική μεξικανική κουζίνα είναι λίγα, ωστόσο, με λίγη καλή έρευνα μπορείτε να απολαύσετε τα πραγματικά μεξικανικά πιάτα ή να βρείτε καταστήματα για μεξικάνικο delivery εδώ.
Fish and Chips – Αγγλία
Η Αγγλία είναι μια χώρα που για την κουζίνα της δεν ακούμε καλά. Όταν την επισκέπτεσαι όλοι έχουν να σου μιλήσουν για το καλύτερο κινέζικο εστιατόριο, την φανταστική γραφική ιταλική πιτσαρία, ακόμα και το μετα-μοντέρνο γυράδικο. Ο λόγος φυσικά για την Αγγλία που πιο γνωστή γραστρονομικά έχει γίνει για την πιο απλή συνταγή. Ladies and gentlemen! Say hello to Fish and Chips! Για πρώτη φορά τα Fish and Chips μας συστήθηκαν το 1860. Μάλιστα δύο είναι οι οικογένειες που διεκδικούν την πρωτιά. Η οικογένεια Malin στο Λονδίνο και η οικογένεια Lee από το Manchester.Πάνω από 250 εκατομμύρια μερίδες Fish and Chips σερβίρονται τον χρόνο, μόνο στην Αγγλία.
Κρουασάν – Γαλλία
Το κρουασάν δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Είναι εκείνη η μαλακή, αφράτη, βουτυρένια ζύμη που όλοι έχουμε απολαύσει είτε για πρωινό είτε για μεσημεριανό είτε για βραδινό με διάφορες γεμίσεις, αλλά και σκέτο. Μπορεί να το δοκιμάσει κανείς γλυκό αλλά και αλμυρό, ωστόσο, όπως και αν το φάτε, είναι σίγουρα πολύ νόστιμο. Στη μητέρα Γαλλία που το ανέδειξε, το απολαμβάνουν συνήθως σκέτο, χωρίς γέμιση και χωρίς έξτρα βούτυρο. Στην Αμερική, διάφορες γλυκές και αλμυρές γεμίσεις κάνουν το κρουασάν ένα πολύ κοινό φαγητό, ενώ στη Γερμανία και την Ιταλία μπορεί κανείς να το δοκιμάσει σε απίστευτη ποικιλία γεύσεων, γεμισμένο με σοκολάτα ή πραλίνα ως γλυκό που συνοδεύει τον καφέ ή και ως αυτούσιο επιδόρπιο. Εδώ στην Ελλάδα, θα το βρείτε και ως γλυκό, αλλά και με ντομάτα, φέτα, γαλοπούλα, σπανάκι ως ελαφρύ γεύμα ή δεκατιανό. Στην Ιαπωνία, το γλασάρουν με ζάχαρη ή το γεμίζουν με σοκολάτα και το πουλάνε συνήθως σε φούρνους. Όπως και να το φάει κανείς, είναι σίγουρο ότι το κρουασάν είναι πολύ νόστιμο και θεωρείται παγκοσμίως ένα φαγητό που εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο απολαμβάνουν καθημερινά.
Σουβλάκι – Ελλάδα
Το Σουβλάκι. Με κεφαλαίο “Σ”. Γιατί είναι το καλύτερο φαγητό στον κόσμο. Το σουβλάκι το αγαπάς με την πρώτη ματιά. Ειλικρινά η απορία διαγράφεται στο πρόσωπο κάθε φυσιολογικού ανθρώπου όταν κάποιος δηλώσει ότι δεν του αρέσει το σουβλάκι. Μπορείς να το φας σε διάφορα μεγέθη, με διαφορετικό κρέας μέσα (βλ. χοιρινό, κοτόπουλο, kebap) και να το ολοκληρώσεις με πατάτες, ντομάτα, 4875396 διαφορετικές σάλτσες, τζατζίκι (ναι, και το τζατζίκι σάλτσα είναι αλλά πώς μπορείς να το βάλεις στην ίδια κατηγορία με όλες τις υπόλοιπες;), μαρούλι, κρεμμυδάκι και τόσα πολλά ακόμα! Οι εναλλακτικές που σου προσφέρει είναι άπειρες. Σουβλάκι μπορεί να φάει κάποιος που θέλει να φάει κάτι πιο light, ή κάποιος που απλά πεινάει και μπορεί να καταναλώσει 3-4 στην καθισιά του.
Χάμπουργκερ – Προέλευση: Γερμανία, Ανάδειξη: Αμερική
Μπορεί η λέξη χάμπουργκερ να προήλθε από το Αμβούργο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και γενικά η ιστορία του να ταξιδεύει πίσω στην Ευρώπη του 15ου αιώνα, ωστόσο, το χάμπουργκερ αναδείχθηκε ως πιάτο στην Αμερική. Φτιάχνεται συνήθως από καλής ποιότητας μοσχάρι που σερβίρεται σε στρογγυλά ψωμάκια με διάφορα συνοδευτικά, όπως ντομάτα, τυρί, κρεμμύδια, πίκλες και διάφορες σάλτσες και είναι το πιο συχνό φαγητό των Αμερικανών στα ταχυφαγεία. Απαραίτητο συμπλήρωμα του πιάτου είναι μια μεγάλη μερίδα πατάτες τηγανητές!
Πίτσα – Ιταλία
Οι original πίτσες ήταν αρχικά η Μαρινάρα (σάλτσα ντομάτα, σκόρδο, ντομάτα, λάδι, ρίγανη) και η Μαργαρίτα (μοτσαρέλα, ντομάτα, βασιλικός).Το όνομά της η pizza Μαργαρίτα το πήρε όταν το 1889 η ίδια η Βασίλισσα δοκίμασε την συγκεκριμένη pizza και της άρεσε τόσο πολύ που χάρισε το όνομα της απλόχερα! Φυσικά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που η Αμερική πηγαινοερχόταν στην Ευρώπη, κι ενώ μετανάστες Ιταλοί ήδη είχαν φτάσει εκεί και πουλούσαν στον δρόμο pizza και ντοματόπιτες, δεν θα μπορούσε να μην βάλει το χεράκι της… Έτσι μετά εμφανίστηκαν τα πρώτα κουτιά κατεψυγμένης πίτσας, το χαρτονένιο κουτί πίτσας και τα pizza rolls.
Πείνασες; Παράγγειλε τη πίτσα σου εδώ.
Τηγανητές πατάτες – Βέλγιο
Η ιστορία της τηγανητής πατάτας άρχισε στο Βέλγιο, όπου και οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ξεκίνησαν να τηγανίζονται στα τέλη του 1600. Σύμφωνα “με τον μύθο”, οι φτωχοί χωριάτες στο Meuse Valley του Βέλγιου έτρωγαν τηγανητό ψάρι που έπιαναν στο ποτάμι. Τον χειμώνα όμως το ποτάμι πάγωνε και μαζί με αυτό και τα ψάρια. Έτσι έπρεπε να βρουν άλλο τρόπο να γεμίζουν τις κοιλιές τους και το γύρισαν στην πατάτα. Δεν έκαναν κάτι ξεχωριστό. Απλά με τον ίδιο τρόπο που τηγάνιζαν το ψάρι, τηγάνιζαν και τις πατάτες. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η τηγανητή πατάτα.