Πριν από 20(!) χρόνια, είχαμε βγει -όπως μας διηγούνται οι μεγαλύτεροι, εμείς ήμασταν αγέννητοι. Χαχα, τι λέω;- στους δρόμους, κουνούσαμε σημαίες, ανεβαίναμε σε δέντρα, φωνάζαμε και τραγουδούσαμε για την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου που σήκωσε το τιμημένο τρόπαιο του Πρωταθλητή Ευρώπης για το 2004.

Greek Charisteas GIF - Greek Charisteas Euro - Discover & Share GIFs

Η παγκόσμια αυτή αναγνώριση είχε έρθει και είχε κάτσει βάλσαμο μετά την επίπονη ήττα του Sakis σε εκείνο τον τελικό/θρίλερ της Eurovision που μια κάποια Ruslana μας είχε κατασπαράξει. Ε, όχι. Ο Καραγκούνης, ο Μπασινάς, ο Νικοπολίδης, ο Δέλλας και οι υπόλοιποι πήραν το αίμα μας πίσω και το σήκωσαν, κερδίζοντας τη διοργανώτρια Πορτογαλία μέσα στο σπιτάκι της.

Fast forward στο σήμερα. Ο Γιώργος Λάνθιμος, με διαφορά ο πιο αναγνωρισμένος Έλληνας σκηνοθέτης, κατεβαίνει στα φετινά Oscars με την ταινία του “Poor Things” και κλέβει εντυπώσεις μιας και είναι υποψήφιος σε 11 κατηγορίες: Σκηνοθεσία, Α’ γυναικείος ρόλος, Α’ ανδρικός ρόλος, Διασκευασμένο σενάριο, Β’ ανδρικός ρόλος, Μοντάζ, Φωτογραφία, Μουσική, Κοστούμια, Σκηνογραφία, Κομμώσεις και μακιγιάζ και, φυσικά, Καλύτερη ταινία.

Έλα, πάμε λίγο ρε συ Γιωργάρα! Το πειρατικό Νο2!

Poor Things GIFs on GIPHY - Be Animated

Είναι όμως το Poor Things το magnum opus του Λάνθιμου;

Είναι το ίδιο μια ατομική προσπάθεια με μια συλλογική που φέρει και το εθνόσημο;

Είναι ο Σάκης Ρουβάς ο συνδετικός κρίκος Euro 2004, Eurovision και Γιώργου Λάνθιμου;

Είναι η Τσικνοπέμπτη η καλύτερη μέρα του χρόνου;

Όχι, κάτσε αυτό είναι από αλλού…

Tα πρώτα βήματα του Λάνθιμου στη διαφήμιση και στα βιντεοκλίπ. Γιατί ο Σάκης  Ρουβάς του ζήτησε συγγνώμη - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


Τα ερωτήματα αυτά δύσκολα απαντώνται αντικειμενικά (ίσως όχι εκείνο για τον Σάκη Ρουβά, γιατί όλοι ξέρουμε πως η απάντηση είναι "ναι"), αλλά σίγουρα ο καθένας μας έχει την άποψή του σχετικά. Πάντως, όσο cringe και να το βρίσκεις, όσο και περίεργο να το θεωρείς, ε, πώς να το κάνουμε, σε πιάνει και μια περηφάνια για το ότι είναι παιδί από τον τόπο σου και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναγνωριστεί για τη δουλειά του με το σπουδαιότερο βραβείο.

Oscars Oscar Sunday GIF - Oscars OscarSunday Winner - Discover & Share GIFs  | Sunday gif, Gif, Cool gifs


Ας μην κρυβόμαστε, αν το σηκώσει, μια κόρνα θα την πατήσεις κι εσύ 🥳