Κρατάς μια φέτα ψωμί. Πέφτει στο πάτωμα. Τι κάνεις;
α) Την σηκώνεις και την τρως.
β) Την πετάς,
γ) Έχει ήδη έρθει το ζωάκι σου και την έχει καταβροχθίσει.

Έλα. Πες αλήθεια. Προς το α) είσαι. Και εμείς δεν θα σου πούμε τίποτα. Είναι το 5-second rule. Αυτό που λένε ότι άμα αφήσεις το φαγητό που θα πέσει λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα στο πάτωμα δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείς να το φας. Ισχύει όμως τελικά; Μάλλον όχι!

Οι MythBusters έκαναν ένα πείραμα και “μέτρησαν” τα βακτήρια από  δύο ειδών pastrami (ξηρό βοδινό κρέας) τα οποία έμειναν στο πάτωμα για μόλις 3 δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το κανονικό κρέας μάζεψε περισσότερα βακτήριααπό το ξηρό. Αυτόματα λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι το πόσα βακτήρια θα μαζευτούν εξαρτάται κατά πολύ από την υγρασία του εκάστοτε φαγητού.

Ωστόσο, η υγρασία του φαγητού δεν είναι το μόνο που πρέπει να κοιτάξει κανείς για να καταλάβει εάν το τυρί που του έπεσε θα είναι γεμάτο βακτήρια. Η επιφάνεια πάνω στην οποία θα πέσει και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη έχει άμεση σχέση με τα μικρόβια που θα μαζευτούν. Μπορείς να νιώσεις καλύτερα τώρα. Δεν έχει να κάνει με το πόσο καθαρή είναι μια επιφάνεια. Ή τουλάχιστον όχι μόνο με αυτό.

Οπότε, όπως καταλαβαίνεις το 5-second rule δεν ισχύει. Τελεία και παύλα. Την επόμενη φορά που το φαγητό σου θα πέσει πέταξέ το ή δοκίμασέ το με δικό σου ρίσκο.