Η μάχη της κρέπας: Αλμυρή ή γλυκιά;
Κρέπα, crêpe, crispa. Όπως και να τη λες, η κρέπα είναι και θα παραμείνει ένα από τα μέγαλύτερα “μήλα της Έριδος” στη μαγειρική, αφού είτε συζητάς γι’αυτή σε μια παρέα, με τον κολλητό σου, με το έτερόν σου ήμισυ ή με την κυρία που κάθεται δίπλα σου στην στάση του τρένου, το debate ξεκινάει και ως συνήθως δεν καταλήγει κάπου. Το ερώτημα είναι το εξής: Η κρέπα πρέπει να είναι αλμυρή ή γλυκιά; Τι είναι καλύτερο; Το ζεστό τυρί που λιώνει πάνω στο χαρτί ενώ παράλληλα αγκαλιάζει το τραγανιστό μπέικον και τη ντομάτα ή η σοκολάτα που πλαισιώνει τέλεια τη μπανάνα και το μπισκότο;

Ας πιάσουμε για αρχή τις αλμυρές, αφού έτσι τα έφερε η τύχη (αλλά και η αλφάβητος). Αν το καλοσκεφτείς, οι αλμυρές κρέπες είναι σαν pizza με διαφορετική ζύμη. Βάζεις ο,τι τραβάει η όρεξή σου από πάνω. Μπορείς να βάλεις λαχανικά, διαφόρων ειδών αλλαντικά, κοτόπουλο, πατατάκια και σως, ενώ πλέον οι επιλογές τυριού είναι άπειρες μιας που σου δίνεται η ευκαιρία να διαλέξεις ανάμεσα σε κλασικά τυριά όπως ένταμ, φέταή κασέρι, αλλά και σε πιο εκλεκτά όπως είναι το ροκφόρ και η παρμεζάνα. Η αλμυρή κρέπα μπορεί να καταναλωθεί σαν ένα βασικό -ελαφρύ ενδεχομένως- γεύμα, ώστε μετά να έχεις ανοιχτή και την επιλογή του γλυκού.

Από την άλλη, εάν μιλήσουμε για τις γλυκές κρέπες τότε μπαίνουμε στην κόλαση των γλυκών. Δεν είναι μόνο του ότι μπορείς να διαλέξεις , ή ακόμα και να συνδυάσεις, ανάμεσα σε πραλίνα, υγείας και λευκή σοκολάτα. Είναι και όλα τα υπόλοιπα. Φρούτα, σαντιγύ, μπισκότα, τρούφα, καρύδια, μαρμελάδες, κανέλα, maple syrup, μέλι, αλλά και γλυκά του κουταλιού. Στα υπέρ να μετρήσουμε και την εμφάνιση η οποία, εφ’όσων δεν πρόκειται για delivery κρέπα αλλά για μαγαζί, έαν είναι λίγο ψαγμένος ο άνθρωπος που θα την φτιάξει μπορεί να κάνει και ωραία παιχνίδια με την εμφάνισή της χάρη στα διάφορα σιρόπια.
Εμείς πάντως όταν είναι να παραγγείλουμε, καταλήγουμε να παίρνουμε και τα δύο για να μην “κλέβουμε” ο ένας από τον άλλο. Εσύ;