“Ωδή στη Feijoada” από τους Βραζιλιάνους #MundialFoodStories

“Ωδή στη Feijoada” από τους Βραζιλιάνους #MundialFoodStories

βραζιλία μουντιαλ μαύρα φασόλια

Και να που η μέρα που οι περισσότεροι ποδοσφαιρόφιλοι περίμεναν έφτασε. Το Mundial 2014 ξεκινάει κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από αυτό το γλέντι. Για τους λίγους οι μέρες που ακολουθούν αφορούν αποκλειστικά το ποδόσφαιρο. Για τους υπόλοιπους όμως είναι μια καλή ευκαιρία για να μαζευτούν οι παρέες σε σπίτια, να παραγγείλουν σουβλάκια και πίτσες, να φάνε του σκασμού και να σχολιάσουν και λίγο μπάλα.

Επειδή λοιπόν εμείς εδώ στο e-FOOD.gr το φαγητό το αγαπάμε, προφανώς, αποφασίσαμε να δούμε το Mundial αλλιώς και αντί να σχολιάσουμε την κάθε χώρα ποδοσφαιρικά, να μιλήσουμε για συστήματα και παίκτες είπαμε να σας παρουσιάζουμε την νέα σειρά του e-FOOD.gr Blog: Mundial Food Stories. Μέσα από το Food Stories, κάθε μέρα, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τα πιο δημοφιλή πιάτα των χωρών που παίζουν στο Mundial, και να πάρετε μια διαφορετική γεύση του δικού τους πολιτισμού!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την πρώτη χώρα, η οποία δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την διοργανώτρια του θεσμού: Βραζιλία. Ένα από τα πιο κλασικά πιάτα που μπορεί να συναντήσει κανείς εκεί είναι η Feijoada. Σε απλά ελληνικά πρόκειται για ένα mix από φασόλια και βοδινό κρέας ή χοιρινό. Και όλα αυτά μαγειρεμένα α λα στιφάδο. Συνήθως σερβίρεται με ρύζι και διαφόρων ειδών λουκάνικα όπως chouriço, morcela και farinheira.

H Feijoada είναι τυπικό Πορτογαλικό φαγητό και μπορεί κανείς να την φάει σε όλα τα μέρη του κόσμου που υπάρχουν Πορτογαλικές αποικίες, όπως για παράδειγμα στο Macau, στην Angola, στην Mozambique και στη Goa. Ωστόσο, σε κάθε μέρος μαγειρεύεται διαφορετικά.

μουντιαλ βραζιλια φαγητό

Για την ιστορία η λέξη feijao (με άυτόν τον περίεργο τόνο σαν κυματάκι στο “a”) σημαίνει φασόλια.

Η Βραζιλιάνικη feijoada (feijoada brasileira) φτιάχνεται με μαύρα φασόλια, καλά αλατισμένα χοιρινά ή βοδινά προϊόντα όπως αυτιά, ουρά, πόδια, bacon, καπνιστά χοιρινά παϊδάκια και τουλάχιστον δύο ειδών καπνιστά λουκάνικα.  Στην μικρή πόλη της Βραζιλίας με όνομα Seripe τις περισσότερες φορές προσθέτουν και λαχάνικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, μπάμιες, κολοκύθα, chayote και μερικές φορές μπανάνες. Όταν το πιάτο ψηθεί, η γεύση είναι δυνατή, ελαφτά αλμυρή, καθόλου καυτερή και κυριαρχούν οι γεύσεις των μαύρων φασολιών και του κρέατος. 

Και επειδή νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, παρακάτω ακολουθεί κι ένα από τα πιο κλασικά τραγούδια της Βραζιλίας.