Στη Χιλή BBQ χωρίς Pebre δεν παίζει! #MundialFoodStories

Στη Χιλή BBQ χωρίς Pebre δεν παίζει! #MundialFoodStories

σάλτσα, σκόρδο, μπαρμπεκιου, χιλή, φαγητό

Το Mundial 2014 ξεκίνησε κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από αυτό το γλέντι. Για τους λίγους οι μέρες που ακολουθούν αφορούν αποκλειστικά το ποδόσφαιρο. Για τους υπόλοιπους όμως είναι μια καλή ευκαιρία για να μαζευτούν οι παρέες σε σπίτια, να παραγγείλουν σουβλάκια και πίτσες, να φάνε του σκασμού και να σχολιάσουν και λίγο μπάλα.

Επειδή λοιπόν εμείς εδώ στο e-FOOD.gr το φαγητό το αγαπάμε, υποδεχτείτε με μεγαλύτερη αγάπη από ένα πολύ καλό γκολ τη νέα σειρά του e-FOOD.gr Blog: Mundial Food Stories. Μέσα από το Food Stories, κάθε μέρα, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τα πιο δημοφιλή πιάτα των χωρών που παίζουν στο Mundial, και να πάρετε μια διαφορετική γεύση του δικού τους πολιτισμού!

Αυτή τη φορά ο δρόμος μας βγάζει λίγο πιο κάτω και αριστερά από την διοργανώτρια του Mundial 2014, Βραζιλία, και σταματάμε στη Χιλή. Μια πανέμορφη χώρα με ιδιαίτερη γεωγραφία, πλούσια και πολύχρωμη ιστορία, που σε κάθε ευκαιρία εμφανίζει ό,τι κλίμα υπάρχει με συνεχείς εναλλαγές φυσικού τοπίου: έρημο στον Βορρά, την ξηρότερη περιοχή στον κόσμο, την Atacama, την Παταγονία στον Νότο με τους παγετώνες, τις Άνδεις στα ανατολικά και δυτικά τον Ειρηνικό με τα τεράστια κύματα. Και να ήταν μόνο αυτά! Γαστρονομικά μιλώντας η Χιλή είναι γεμάτη από πολλές εξαιρετικές γεύσεις όπως τα humitas, τα empanadas αλλά και πολλά πολλά θαλασσινά.

Η Χιλή είναι μια από τις μεγαλύτερες σε παραγωγή κρασιού χώρες του κόσμου. Μάλιστα, πολλές τοπικές συνταγές συνοδεύονται  και μαγειρεύονται με συγκεκριμένα κρασιά Χιλιανής παραγωγής.

πέμπρες, ψωμί, χιλή, φαγητό

Ένα asado ή αλλιώς ένα BBQ session στη Χιλή δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο χωρίς μια σάλτσα pebre. Μη γελιέσαι όμως! Δεν σερβίρεται με το κρέας. Γευστικά μπορεί να θυμίζει λίγο το Αργεντίνικο chimichurri, αλλά πρόκειται για μια διαφορετική σάλτσα η οποία κάνει παρέα στο φρυγανισμένο στο grill ψωμί, στις σαλάτες ή σε choripan. Το κόλιανδρο είναι βασικό συστατικό της σάλτσας pebre, αλλά ανάλογα με την εναλλαγή ποσότητας που θα κάνει κανείς στα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδι, ντομάτα, σκόρδο, λάδι, κόκκινο τσίλι και ξύδι) η γεύση μπορεί να αλλάξει αισθητά!

Πεινάσατε ε; Επειδή ξέρουμε ότι νηστικό αρκούδι δεν χορεύει, ακούστε ένα από τα πιο κλασικά συγκροτήματα της Χιλής, τους Los Jaivas, να τραγουδούν την επιτυχία τους “Hijos de la tierra” σε ένα αρκετά αμφιλεγόμενο video.