Η πατάτα που κατέκτησε τις καρδιές όλου του κόσμου! #MundialFoodStories

Η πατάτα που κατέκτησε τις καρδιές όλου του κόσμου! #MundialFoodStories

τηγανητές πατάτες, βελγιο, κουζίνα, μαγειρική, φαγητό, μουντιάλ

Με αφορμή το Mundial 2014 και τα Mundial Food Stories, έχουμε μιλήσει για burger, για σουβλάκι, για pizza, και εδώ ακριβώς είναι η στιγμή που όλοι περιμένατε. Έφτασε η μέρα της τηγανητής πατάτας. Την πατάτα που όλοι αγάπησαν και σχεδόν κανένας δεν μίσησε. (Εντάξει… υπάρχουν και αυτοί οι πιο περίεργοι άνθρωποι που δεν τρώνε τηγανητές πατάτες.)

Κι ενώ στα εξωτερικά συζητάνε για French fries, ήρθε η ώρα να μοιραστούμε μαζί σας μια πληροφορία που ενδεχομένως και να μην γνωρίζετε για το αγαπημένο σας φαγητό. Μπορεί οι Γάλλοι να έδωσαν απλόχερα στον κόσμο το αερόστατο, την ραπτομηχανή και το μπικίνι. Μέχρι και το άγαλμα της Ελευθερίας χάρισαν στους Αμερικάνους. Καμία όμως σχέση δεν έχουν με τις τηγανητές πατάτες, όσο κι αν το θέλουν.

Η ιστορία της τηγανητής πατάτας άρχισε στο Βέλγιο, όπου και οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ξεκίνησαν να τηγανίζονται στα τέλη του 1600. Σύμφωνα “με τον μύθο”, οι φτωχοί χωριάτες στο Meuse Valley του Βέλγιου έτρωγαν τηγανητό ψάρι που έπιαναν στο ποτάμι. Τον χειμώνα όμως το ποτάμι πάγωνε και μαζί με αυτό και τα ψάρια. Έτσι έπρεπε να βρουν άλλο τρόπο να γεμίζουν τις κοιλιές τους και το γύρισαν στην πατάτα. Δεν έκαναν κάτι ξεχωριστό. Απλά με τον ίδιο τρόπο που τηγάνιζαν το ψάρι, τηγάνιζαν και τις πατάτες. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η τηγανητή πατάτα.

τηγανητές πατάτες, μουντιάλ, φαγητό, βέλγιο

Που κολλάει όμως η Γαλλία; Οι Αμερικάνοι σρτατιώτες που βρίσκονταν στο Βέλγιο κατά την περίοδο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου άκουγαν τους Βέλγους να μιλάνε γαλλικά, και γι’αυτό και προέκυψε και το όνομα “french fries”. Το όνομα έμεινε, και δεκαετίες αργότερα, ακόμα συνεχίζουμε να δίνουμε τα εύσημα στην λάθος χώρα!

Σήμερα στο Βέλγιο οι άνθρωποι προτιμούν να τρώνε τις πατάτες τους με μύδια ή ένα τηγανητό αυγό. Στην Αγγλία, όπως σας έχουμε ήδη πει συνδυάζονται με ψάρι. Στην Μέση Ανατολή οι πατάτες τρώγονται μέσα σε πίτα με κοτόπουλο ενώ στη Γαλλία παίζουν κυρίως δίπλα σε ψητά κρέατα.

Εάν λοιπόν πιστέψουμε στ’αλήθεια ότι οι τηγανητές πατάτες κατάγωνται από το Βέλγιο, και γνωρίζοντας ότι οι Hooverphonic είναι Βέλγοι… ποιος μας λέει ότι το συγκεκριμένο τραγούδι δεν μιλάει για τον έρωτά του συγκροτήματος για τις πατάτες;