10 πράγματα που δεν ήξερες για τα Fish & Chips #MundialFoodStories

ψάρι, πατάτες, φαγητό, αγγλία, μουντιάλ

Το Mundial 2014 ξεκίνησε κι εμείς δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από αυτό το γλέντι. Για τους λίγους οι μέρες που ακολουθούν αφορούν αποκλειστικά το ποδόσφαιρο. Για τους υπόλοιπους όμως είναι μια καλή ευκαιρία για να μαζευτούν οι παρέες σε σπίτια, να παραγγείλουν σουβλάκια και πίτσες, να φάνε του σκασμού και να σχολιάσουν και λίγο μπάλα.

Επειδή λοιπόν εμείς εδώ στο e-FOOD.gr το φαγητό το αγαπάμε, υποδεχτείτε με μεγαλύτερη αγάπη από ένα πολύ καλό γκολ τη νέα σειρά του e-FOOD.gr Blog: Mundial Food Stories. Μέσα από το Food Stories, κάθε μέρα, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε τα πιο δημοφιλή πιάτα των χωρών που παίζουν στο Mundial, και να πάρετε μια διαφορετική γεύση του δικού τους πολιτισμού!

Μια χώρα που για την κουζίνα της δεν ακούμε καλά. Όταν την επισκέπτεσαι όλοι έχουν να σου μιλήσουν για το καλύτερο κινέζικο εστιατόριο, την φανταστική γραφική ιταλική πιτσαρία, ακόμα και το μετα-μοντέρνο γυράδικο. Ο λόγος φυσικά για την Αγγλία που πιο γνωστή γραστρονομικά έχει γίνει για την πιο απλή συνταγή. Ladies and gentlemen! Say hello to Fish and Chips!

ψάρι, πατάτες, φαγητό, αγγλία, μουντιάλ

Παρακάτω ακολουθούν μερικές πληροφορίες για τα Fish and Chips που σίγουρα δεν γνώριζετε.

1. Για πρώτη φορά τα Fish and Chips μας συστήθηκαν το 1860. Μάλιστα δύο είναι οι οικογένειες που διεκδικούν την πρωτιά. Η οικογένεια Malin στο Λονδίνο και η οικογένεια Lee από το Manchester.

2. Πρώτη φορά που τα  Fish and Chips σερβιρίστηκαν σε εφημερίδα ήταν το 1980. Αυτό αρχικά κρίθηκε παράνομο αφού θεωρείται ανθυγιεινό να ακουμπάει το μελάνι της εφημερίδας πάνω στο ψάρι, έτσι οι μεταγενέστεροι  Fish and Chips σεφ αποφάσισαν να τα σερβίρουν σε λαδόκολλα η οποία είναι τυλιγμένη από την μια πλευρά με εφημερίδα.

4. Το πιο παλιό  Fish and Chips μαγαζί βρίσκεται στο Yeadon, μια περιοχή του Leeds.

5. Μπορεί να το ακους πολύ “λαδίλα” όλο αυτό αλλά στην ουσία δεν είναι τόσο κακό και λιπαρό φαγητό όσο νομίζετε. Μάλιστα το χοιρινό είναι πολύ πιο λιπαρό.

ψάρι, πατάτες, φαγητό, αγγλία, μουντιάλ

6. Πάνω από 250 εκατομμύρια μερίδες  Fish and Chips  σερβίρονται τον χρόνο, μόνο στην Αγγλία.

7. Οι περισσότερες μερίδες που έχουν πωληθεί ποτέ σε μια ημέρα είναι 12,406 στο εστιατόριο  Fish and Chips  “Marini’s” στη Γλασκώβη το 1999.

8. Κι ενώ εμείς το έχουμε σαν αλμυρό φαγητό, στην Κίνα τα  Fish and Chips  τα σερβίρουν με ζάχαρη.

9  To 1910 υπήρχαν περίπου 25,000  Fish and Chips εστιατόρια στην Αγγλία. Το 1927 είχαν γίνει 35,000. Πλέον ο αριθμός έχει πέσει στα 10,500.

10. Τα Fish and Chips ήταν το αγαπημένο φαγητό των Beatles.